Jump to content

A természet gyógyszerei influenza ellen

2019. 01. 25. 19:00

Influenzás időszakba léptünk, és a megfázásos betegségek is hamarabb elérnek. Lehet, hogy jól jönne néhány napos pihenés otthon, de nem mindegy, hogy azt betegen vagy egészségesen töltjük.

Az influenza amilyen gyorsan jön, közel sem olyan gyorsan távozik. Tünetei nemcsak kellemetlenek, de fájdalmasak is, leteríthetnek néhány napra. Ebben a viszonylatban csak néhány napot jelent a betegség, azonban az igencsak fájdalmas lehet. Az influenza ugyanis erős torokfájással, izomfájdalommal, magas lázzal, bágyadtsággal járhat, és ebben az állapotunk nincs más vágyunk, csak hogy ágyat találjunk magunk alatt. A kezeletlen influenza pedig további veszélyeket rejt magában, mert szövődmények alakulhatnak ki, melynek tüdőgyulladás is lehet az eredménye.

Az influenza az a betegség tehát, amellyel orvoshoz szükséges fordulni, aki ugyan a betegségre nem tud gyógyszert felírni, mivel az vírusos eredetű, de betegszabadságra kiírhat. Az influenza egyik gyógymódja ugyanis az, hogy nem lábon hordjuk ki, dolgozva, hanem ágynyugalomra kényszerítjük magunkat. A fertőzés átadásának mellőzése miatt is szükséges elkerülni a tömeget. A magas láz csökkentésére használható láz- és fájdalomcsillapítás mellett tehát feküdni szükséges és a természet is elénk tárja gyógyszereit, csak tudni kell, hogy mit lehet fogyasztani influenza ellen.

Bármikor teaként fogyasztható és kedvelt gyógynövényünk a hársfa, de influenzás megbetegedés idején tudja igazán megmutatni, hogy mire képes. A magas flavonoidok és csertartalmának köszönhetően segíti a váladékképződést, így a köhögés is hamarabb elmúlhat, valamint izzasztó hatású.

A bodza nemcsak szörpöt adhat nekünk, és nemcsak akkor, amikor éppen virágzik, hanem szárított formában ebben az influenzás időszakban is sokat segíthet. A bodza ugyanis szintén izzasztó hatású, vagyis csillapítani képes a lázat, és még a szervezetet is ellenállóbbá teszi.

A téli időszakban a magyarra jellemző a teafogyasztás, és ez felfokozva igaz, ha betegek vagyunk. A teát bő citrommal szeretjük télvíz idején és kedvelt teánk egyike a citromfű tea is. A vírusgyilkos tea nemcsak az influenzával tudja felvenni a harcot, hanem az álmatlansággal is, így az éjszakák nyugodtabban telhetnek.

A kakukkfű nemcsak ételek ízéhez járulhat hozzá, hanem az abból készített tea segítheti a köhögés megszűnését és a fertőzés leküzdésében is.

Orbáncfűből is készíthetünk teát, mert ugyancsak elpusztítja a vírusokat és még a fájdalmat is képes csökkenteni.

A gyógynövények nemcsak teaként történő fogyasztása lehet hatásos influenzás megbetegedés idején, hanem illóolajként is. Az egyik kiváló illóolajat a levendula adja, amely nemcsak kellemes illatú, hanem vírusölő is. A fűtési időszakban amúgy is érdemes az otthonunk levegőjét párásítani, így a párologtatóba cseppentett levendula illóolaj kifejtheti hatását. Pontosan ezt a célt szolgálhatja az eukaliptusz illóolaja is. Ha a párologtatóban lévő vízhez cseppentünk abból, akkor a kellemes illatát, plusz még fertőtleníti a levegőt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)