Jump to content

Vérhold, ami hatással volt ránk

2019. 01. 23. 19:00

Akik az égi jelenségeket figyelik és az asztrológiában jártasabbak, felkészülhettek az úgynevezett szuperhold, vérhold jelenségre. Az égi tünemény a napokban lázban tartotta az embereket.

Azokat, akik értenek is hozzá, már várták, hogy megláthassák a vörösen izzó Holdat, de azokat is elkápráztatta a látványa, akik nem is sejtették, hogy mi várható az égen. A Hold ugyanis a szokottnál jóval nagyobb volt és narancsos színben pompázott.

A színhatás miatt nevezik a Holdnak ezen állapotát vérholdnak vagy szuperholdnak is. Valójában egy teljes holdfogyatkozás, mert a Nap és a Hold közé kerül a Föld. A Hold halad megszokott pályáján, azonban vérhold idején a Földhöz legközelebb eső pontján jár, ezért a bolygónk Holdra vetülő árnyéka pirosas színt vesz magára. Bolygónk légköre megtöri a napfényt, kiszűri a kék, a zöld és az ibolya sugarakat és csupán a vöröset engedi át, amely megvilágítja a Holdat, emiatt válik olyan hihetetlen színűvé kísérő égitestünk.

Néhány órán keresztül lehetett részünk megfigyelni ezt az égi tüneményt. Hihetetlen látványban volt annak része, aki pedig lecsúszott róla, annak a következő vérholdra 2022-ig várnia kell.

A telihold sokak álmát megzavarja, és még nagyobb hatással lehet ránk a vérhold. A köznyelv a teljes holdfogyatkozást azért nevezi így, mert narancsszínben pompázik ilyenkor a holdunk.

A teljes holdfogyatkozás és a Hold vörösre változását megnézheted itt:

Régóta tudjuk, hogy a Hold milyen hatással van a Földre, az élőlényekre, és ha annak színe még változik is, valamint a szokottnál nagyobbnak tűnik, pláne történeteket talál ki az ember annak okáról. Nem csoda, hogy a vérhold elnevezést kapta, és nem feltétlenül a szépségét látta sosem az emberiség, hanem ahhoz veszélyt jósló történéseket kapcsoltak. A sumérok szerint vérhold idején a Holdat démonok támadják meg és a Holdon történeknek biztosan lesznek földi következményei is.

Az inkák vérhold idején attól tartottak, hogy egy vérengző vadállat pottyan a földre és az embereket fog enni. Hogy a vadállattól megvédjék magukat, hangzavart keltettek maguk körül.

Az indiánok úgy hitték, hogy vérhold idején a Hold háziállatait annyira kiéheztette, hogy rátámadtak arra, és emiatt több sebből vérzik a Hold.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)