Jump to content

Szükség van a tudatosságra

2019. 01. 22. 19:00

Aki szereti a környezetet, a körülvevő természetet és annak minden csodáját, az valószínűleg nem tud elmenni az eldobott szemét mellett sem és saját életében is igyekszik úgy intézni mindent, hogy az környezettudatosabb legyen.

A globális felmelegedés negatívumait már érezhetjük. Az időjárás furcsaságaira mi magunk is felfigyeltünk már, és még ha tudjuk is, hogy körülöttünk minden változik, a klímaváltozás nem az, amire vágyunk. Alkalmazkodunk ahhoz, de ilyenkor érezzük igazán, hogy nincs mindenre ráhatásunk. Amire azonban van, az a saját életünk, a saját életünk működtetése. Ebbe beletartozik az életvezetésünk, így az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás kihat a testi és mentális egészségünkre is. Az egészségtudatos életmód alapanyagait vagy magunk termeljük meg, de teljesen mindennel nem tudjuk ellátni háztartásunkat, ezért biztos, hogy boltból is be kell szerezni az alapanyagokat. Mit tesz ilyenkor legtöbben? Elfogadjuk, hogy a termékek előre műanyagba vannak csomagolva, sőt táskánkból is elővesszük a műanyag szatyrot, annak ellenére, hogy teljesen tisztában vagyunk azzal, hogy elárasztottuk a Földet műanyaggal, amelynek lebomlási ideje több száz év. Jóval kisebb a haszna a műanyag termékeknek, mint amennyit ártunk a környezetünknek. Ezért, ha jóval tudatosabban szeretnénk ezentúl az életünket bonyolítani, akkor kezdjük azzal, hogy olyan termékeket választunk elsősorban, amelyek még eleve nincsenek csomagolva. Így tehát vigyünk magunkkal olyan zacskót, amelyet már egyszer használtunk, így annak többszöri használatával lecsökkenthetjük a műanyag hulladékot. Amennyire csak lehetséges, és ha a boltban is úgy állnak hozzá, akkor a hústermékeket, a felvágottakat, a sajtot kérjük az általunk vitt dobozba. Sokan nem szeretik áruházakból beszerezni ezeket a termékeket, ezért a piacokat keresik fel tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök vásárlása miatt. A piacon ráadásul jóval rugalmasabban kezelik azt, hogy saját dobozokba, szatyorba, kosárba mérjék ki a termékeket.

Sokat spórolhatunk azon is, ha a pénztár mellett kirakott műanyag szatyrokat mellőzzük. A legjobb megoldás az lenne, ha mindig lenne a táskánkban egy-két vászontáska, vagy eleve fonott kosárral, vászon szatyorral indulnánk el vásárolni. Ezzel is mentesíthetnénk a környezetünket a majdnem csak egyszer használt szatyroktól, zacskóktól.

Vendégek várásakor természetes, hogy többféle itallal készülünk, de amennyire csak lehet, a hétköznapokban kerüljük a PET palackos vagy dobozos italok megvásárlását. Sokkal célszerűbb egyszer kiadni egy gyümölcscentrifugára, és utána kedvünkre készíthetjük magunk- és a családunk számára a piacról, biztos termelőtől beszerzett gyümölcsöket. Így változatosabb, költséghatékonyabb és környezetkímélőbb finomsággal kényeztethetjük az egész családot.

Azt is érdemes megfontolni, hogy ne csak a következő napig lássunk el bevásárlásaink során, hanem akár hetekre előregondolva vásároljunk meg termékeket. Ezzel nemcsak gazdaságosabbak lehetünk, de a környezetünkre is jobban odafigyelünk, mert ez kevesebb hulladékkal is jár.

Az már mondható alapfelfogásnak, hogy szelektíven válogatjuk szét a háztartási hulladékot és annak megfelelően helyezzük el a szelektív hulladékgyűjtőkben. Ne várjunk arra, hogy más így cselekedjen, kezdjünk bele a tudatosságba még ma, és tanítsuk erre a környezetünket is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)