Jump to content

Kis karácsony, nagy gyomorrontás

2018. 12. 26. 19:00

Megkezdődött a karácsonyi jövök-megyek, ami nemcsak azzal jár, hogy hozzánk érkeznek vendégek, hanem mi is hivatalosak lehetünk vendégségbe. Ezeknek a találkozásoknak az alapját a közös étkezések jelentik.

A karácsonyi ünnepi fogások meg nem kóstolása egyenlő lehet a háziasszony gyilkos tekintetével, sértődésével. Nos, talán jogos is, hiszen ahhoz, hogy az asztalon várja a sok finomság a vendégeket, már napokkal korábban megkezdődnek az előkészületek.

Amíg a gyerekek számára a karácsony egybeforr az ajándékozással, addig a felnőttek számára sokkal inkább az evésről, az együtt töltött időről szól. Ebbe a néhány napba annyi olyan alkalomra lehetünk hivatalosak, hogy a gyomrunk nehezen viselheti ezt a megterhelést. A diétázókra, fogyókúrázókra rossz időszak köszönt, vagy hatalmas önuralom, bár sokan ilyen kor feladják ezen tervüket.

A mértéktartással nemcsak a felesleges kilókat lehet elkerülni, hanem a túlevéssel járó gyomorfájdalmat, kellemetlenséget.

Nem mindegy, hogy a karácsonyi evésnek nagy feneket kerítünk vagy attól nagy feneket növesztünk. Nos, hogy ez utóbbit el tudjuk kerülni, és még a gyomorsav, a gyomorfájdalom, a hányinger se jelentkezzen, tennünk kell.

A legtöbbet azzal tehetünk magunknak, ha eleve megválogatjuk, hogy mit eszünk. Ilyenkor ugyanis nehéz ételek is szerepelnek a menüben, amelynek emésztése sokkal nagyobb erőfeszítésbe kerül. Nem arról van szó, hogy mindenféleképp kerülni érdemes, viszont óvatosan kell ezekből fogyasztani. A jó háziasszony eleve odafigyel arra, hogy könnyebb ételek is kerüljenek az asztalra.

A fő fogáson túl számolni kell a különböző sütemények, édességek jelenlétével. Azok között is vannak nehezebbek, mondjuk kelt tésztások, és gyümölcsös változat is. Válasszuk az utóbbit, ha még a szemünkön kívül a gyomrunk is kívánja az ételt.

Szánjunk időt a kulináris élvezetre és alaposan rágjuk meg az ételt. Nem kell sietni, végre egy kis időt szánhatunk magunkra, egymásra. Az alapos rágással hamarabb érezzük úgy, hogy megtelt a gyomrunk.

A nagy fogyasztás mellé javasolt a folyadékpótlás. A legjobb döntés az, ha nem alkoholos ital, de még csak nem is üdítőt fogyasztunk, hanem vizet. Nemcsak az emésztést gyorsítja fel, de a teltség érzése is hamarabb jelentkezik.

A fogások között hagyjunk időt a gyomrunknak. Amennyiben ez lehetséges, egy kis mozgás jól jöhet.

Aki azonban a fentieket nem tartja be, vagy annak ellenére is gyomorpanasszal szembesül a túlevés miatt, az igyon borsmenta teát, amely az epeműködésre van jó hatással, serkenti azt.

Egyre több otthon alapanyaga a gyömbér. A megfázásos időszakban kiváló, de a gyomorrontásra is megoldás. Még csak meg sem muszáj főzni teaként, elég egy friss szelet karikát elrágcsálni és enyhítheti a hányingert, a gyomorégést, a gyomorrontást. Igazi csodaszer lehet.

A kamillateát gyulladáscsökkentő hatása miatt ismerjük, azonban gyomorpanaszok esetén is fogyasztható. Egy-két pohár kamillatea segíthet megszabadulni a fájdalomtól, kellemetlenségtől.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)