Jump to content

A megelőzés most a cél

2018. 12. 14. 19:00

Egyre többen panaszkodnak körülöttünk arra, hogy nátha, megfázás gyötri. Annak minden kínzó tünete jelentkezik rajtuk, ennek ellenére sokan így járnak dolgozni.

A legfőbb célunk az lenne, hogy messziről elkerüljünk mindenféle betegséget. Amikor azonban beköszönt a hideg, a kinti és benti hőmérsékletváltozás nagy, a bacilusok könnyebben terjednek, mert sokat vagyunk emberek között. Pláne könnyű megbetegedni, ha a körülöttünk lévők egy része már betegségben szenved, de azzal nem fordul orvoshoz, és nem is marad otthon azért, hogy lábadozzon, meggyógyuljon. Még nagyobb az esélye, hogy másokat is megfertőzzön.

Ahhoz, hogy elkerüljenek a télre jellemző megfázásos és influenzás jellegű betegségek, a megelőzés lenne az elsődleges célunk. Azon múlik, hogy mennyire vészeljük át a rizikós időszakot mindenféle megbetegedés nélkül, hogy mennyire ellenálló az immunrendszerünk. Csakhogy a természetes védelmi rendszerünk teljesítménye ilyenkor nem mindig működik a leghatékonyabban. Ez csak abban az esetben igaz, ha nem figyeltünk arra, hogy vitaminkészletünket feltöltsük. Ha pedig így van, akkor azt testünk fáradékonysággal, könnyebb megbetegedéssel jelzi.

A legtöbb, amit magunkért tehetünk, hogy ügyelünk a vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban gazdag étkezésre. Nemcsak a testünk karbantartásáért tehetünk így sokat, hanem a működése is jobb lesz és ezáltal a védelem is biztosabb. A hideg, téli időszaknak megvannak a maga varázseszközei, így a citrusfélék, a savanyított káposzta, fokhagyma, gyömbér, a gyógynövényekből készült teák, a zöldségek és gyümölcsök azok, amelyekkel erősíthetjük magunkat.

A hideg ellenére ugyanúgy javasolt a mozgás. Nemcsak a fogyásban segíthet, hanem a napi gondokról is eltereli a figyelmünket, feszültséget oldhat, emellett persze az egyik legjobb immunerősítő módszer.

Legtöbbünknek fontos a munkája, és még fontosabb, hogy egészségesen tudjunk dolgozni. Mivel sokan vehetnek körül, és nem tudjuk, hogy ki milyen bacilus hordozója, így fontos a gyakori és alapos kézmosás.

Kevesen gondolják, hogy az igazán pihentető alvás is immunrendszert erősítő technika, pedig elég logikus. Esténként regenerálódik a szervezetünk. Amíg a test nyugalmi állapotban van, azalatt töltődnek raktáraink, pihennek az izmok. A kialvatlanság nemcsak sok ásítással, levertséggel böjtöli meg önmagát, hanem sokkal inkább kitesszük a szervezetünket mindenféle kórokozóknak. Sokkal védtelenebbé válunk, ha nem figyelünk oda arra, hogy mennyit alszunk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)