Jump to content

Felfázás - nem lehet elkerülni, egyszer minden nő életében jelentkezik

2018. 12. 13. 19:00

Nők egymás között beszélgetve gyakran panaszkodnak arra, hogy felfáztak. A női problémaként nyilvántartott fájdalmas tünetek ebben, a téli időszakban jelentkeznek leginkább.

Az alhasi és derékfájdalommal, fájdalmas vagy kellemetlen vizeléssel jelentkező felfázást leginkább az őszi és a téli időszakban éli át a legtöbb nő. A tünetek némelyike már jól ismert lehet, és nem szaladunk ezzel azonnal orvoshoz, azonban ha erőssé válik a fájdalom, már sokkal nagyon riadalomra ad okot annak ellenére, hogy az is a felfázás eredménye. Az orvosi vizsgálat valóban kimutathatja, hogy a felfázást eredményező baktériumok galibát okoznak.

Amit a nők és a köznyelv is felfázásként ismer, az nem más, mint a húgyhólyag megbetegedése. Felfázás esetén tehát hólyaggyulladásról (vagy hólyaghurutról) beszélünk. Ennek tünete a sűrű vizelési inger, amely lehet valós is, de akkor is jelentkezhet, amikor a húgyhólyag lényegében üres. Jellemző tünete az alhasi fájdalom. Szinte nincs olyan nő, aki ezen a megbetegedésen legalább egyszer ne esne keresztül, ráadásul ez bármelyik életkorban bekövetkezhet.

Amikor a felfázás jelentkezik, vagyis a hólyag nyálkahártyája begyullad, akkor vérbővé válik, ami a gyakori vizelési ingert okozza. Ez azt jelenti, hogy akkor is úgy érezzük, hogy meg kell látogatnunk a mosdót, ha nincs is, amitől meg kellene szabadulnunk. Ugyancsak a felfázásra tudunk következtetni akkor is, ha a vizelet távozása kellemetlen, fájó. A tünetek jelentkezésekor az időben felkeresett szakorvos megállapíthatja a bakteriális fertőzés miatt kialakult hólyaggyulladást, amely nagyon gyakori a nők körében. Ilyen esetben antibiotikumos kezeléssel gyógyítani lehet a felfázást. Emellett javasolt a bő folyadékfogyasztás is. Ha azonban kezeletlenül marad, vagy a felfázást nem jól kezelik, akkor nagyon sokáig életünk részévé válhat az alhasi fájdalom és a felfázás minden más kellemetlen tünete.

Sok nő nem fordul orvoshoz, mert az eleinte jelentkező fájdalom némileg csitulhat. Ez az, ami miatt már gyógyultnak is vélik magukat. Ám, ha a baktériumok megtelepedtek a szervezetünkben, vagyis a húgyhólyagban, az egyértelműen nem jó, és a gyulladás újból jelentkezni fog a kísérő fájdalommal, tünettel együtt. Minél inkább elszaporodnak a hólyagban a baktériumok, annál nagyobb fájdalommal kell szembesülni és a tünetek is durvábbak lehetnek, úgymint véres vizelet, amit nagyon is komolyan kell venni.

Az enyhébb felfázás esete kisebb fájdalommal járhat, ezért a sok folyadék, a gyógyteák fogyasztása segíthet, ha azonban nem múlik a fájdalom, akkor mégiscsak szükséges az orvos felkeresése. Ez az a betegség, amelyet a nők nem tudnak se megelőzni, se kikerülni, hiszen valamikor mindenki átesik ezen. Ha azonban időben megállítjuk a káros baktériumok megtelepedését és szaporodását, akkor lehet, hogy csak rövid időre és kis kellemetlenséggel kukucskál be életünkbe a felfázás.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com, pexels.com)