Jump to content

Tévézés közben többet eszünk

2018. 12. 12. 19:00

Az evés nemcsak létszükségletünk, de a legtöbbünkről elmondható, hogy kedvelt elfoglaltságunk is. Az ember nemcsak azért eszik, mert éhes, hanem az elkészítésében és/vagy az elfogyasztásában is örömét lelheti.

A sütés-főzés nemcsak a háziasszonyok egyik fő tevékenységi köre, hanem a férfiak is ugyanolyan szívesen vethetik bele magukat a konyha világába, és nemcsak kötelezettség, hobbi gyanánt űzhető, hanem szakma és hivatás is lehet.

Az elhízás világszerte problémát okoz,  esztétikailag és egészségügyileg egyaránt. A túlsúly miatt fellépő betegségek elkerülése érdekében sokan mozdulnak meg abba az irányba, hogy valamit tegyenek ez ellen, ezért tudatos életmódváltásba kezdenek. Ezen belül odafigyelnek az ételek minőségére, mennyiségére, összetételére és a rendszeres sportolást is beillesztik életükbe. Ennek tartása eredményeket mutathat fel, azonban az ember gyarló tud lenni, és olykor napok alatt képes lerombolni azt, amit azelőtt tudatosan felépített.

Enni tehát muszáj, és olykor a vacsora az egyetlen olyan étkezés, ahol a család minden tagja együtt tud lenni. Nemcsak az étkezésre koncentrálunk ilyenkor, hanem a beszélgetésre is. Ez az időpont alkalmas arra, hogy együtt lehessünk, beszélgethessünk. Ez olyan idillikus, és van, ahol ezt szigorúan be is tartják. Ám a közös étkezéseket nem mindenhol becsülik olyan nagyra. Talán a saját családodra is jellemző az, hogy mindenki más időben ér haza, így mire egyikőtök megvacsorázik, a másik már rég túl van azon. Az is lehetséges, hogy nagyjából együtt érkeztek haza, vagy összevárjátok egymást a vacsora megejtéséhez, azonban az étkezést mindenki más helyiségben fogyasztja el, mert behúzódtok saját kis kuckótokba. A gyerekek a tablet, telefon, tévé előtt ücsörögve fogyasztják el a vacsorát, mint ahogy a felnőttek is tehetik ezt.

Annyi bizonyos, hogy mindenki elfoglalt és nap végére már fáradt, ezért arra vágyik, hogy pihenhessen, egy kis időt magára fordíthasson. Ez is egy tudatos választás, azonban ez nem a súlyvesztést, alakformálást támogató verzió. A televízió előtt elfogyasztott ételeknek nemcsak a mennyisége nagyobb, hanem a minősége sem a legjobb. Amikor a tévét (tabletet, telefont, számítógép stb.) bambuljuk, még azt is hajlamosabbak vagyunk elfelejteni, hogy belekezdtünk fogyókúrába. Ilyenkor azzal védekezünk, hogy kell egy olyan nap, amikor lehet kicsit rosszalkodni és bűnözni. A gond csak akkor van, hogy ezek a napok egyre sűrűbbé válnak.

Amikor a tévét nézzük, az agyunk látottakra, hallottakra koncentrál, és azt sem jelzi rendesen, hogy ha már nem vagyunk éhesek. Vagyis a televízió eltereli annyira a figyelmünket, hogy azt sem vesszük észre, hogy mennyi az elég. Pláne, ha mellénk telepszik egy családtagunk és egymás kedvéért falatozunk.

Nem a tévénézéssel van gond, és nem is az étkezéssel. A kettőt azonban külön kellene választatnunk. Tény, hogy jó érzés nap végén lepihenni, lenyugodni, és falatozni, de ha az sok és egészségtelen ételt jelent, az hosszú távon biztosan egészségügyi problémákhoz vezet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pexels.com)