Jump to content

Mikor takarítottad ki utoljára a fésűidet?

2018. 11. 02. 19:00

A legtöbbünk igényes önmagára és a környezetére is. Ez nem csak a másoknak való megfelelés miatt van így, hanem sokkal jobb a lelkünknek, ha rend és tisztaság vesz körül. Sokat elárul rólunk, hogy milyen a környezetünk.

Azért takarítunk, csinosítgatjuk otthonunkat, hogy a lehető legkomfortosabban, legjobban érezzük magunkat ott. A rend azért kell, hogy tudjuk, mit hol kell keresni, a takarítás pedig azért, hogy a legminimálisabbra csökkentsük a por mennyiségét, és a higiéniás feltételeket megteremtsük magunk körül. A takarításhoz sokszor olyan erős tisztítószereket használunk fel ahhoz, hogy minél inkább megszüntessük magunk körül a baktériumokat. Gondoljuk csak végig. Mindent kitakarítottunk? Ha elégedetten bólogatsz igennel, akkor a figyelmed terelődjön a fürdőszobára. Pillantásod vesd a fésűkre, hajkefékre. Azok tisztítása is megtörtént? Gondolkozz csak, mikor esett át utoljára alapos tisztításon és fertőtlenítésen az összes fésűd?

Kisebb takarítást talán minden nap elvégzünk otthon, de a nagyobbnak általában heti egyszer. Még ha igyekszünk alaposak is lenni, a fésűkre nem szánunk akkora hangsúlyt, pedig kellene. Nem is gondolnánk, hogy a személyes higiéniánkhoz hozzá kellene annak is tartoznia, hogy a fésűinket rendszeresen tisztítsuk. Arra ugyanis nagy hangsúlyt fektetünk, hogy a ruháinkat váltsuk, tisztítsuk, rendszeresen tisztálkodunk, cseréljük az ágyneműt és a törölközőket is, de a fésűkre alig koncentrálunk. Pedig a hajkefe és fésű fokai és fogai között lerakódhatnak a kihullott hajszálakon kívül elhalt hámsejtek, olajok és zsírok, poratka, ezeken pedig hamar elszaporodhatnak a gombák és a baktériumok.

Amikor azt hisszük, hogy igényesek vagyunk magunkra és hajat mosunk, sokat ronthatunk fejbőrünk állapotán, ha egy elhanyagolt hajkefével igyekezzük kibontani a kócokat a hajunkban. Ha nem esett át fertőtlenítésen a fésűnk, bizony az azon megtelepedett gombákat és bacilusokat mind a hajunkra kenhetjük. A fésű tehát nemcsak otthont ad a kellemetlenkedőknek, de arra is lehetőséget biztosítunk, hogy a testünkre kerüljenek. Nemhogy nem lesz szebb a hajad, de könnyebben zsírosodhat és még bőrbetegség is jelentkezhet. Éppen ezért nagyon fontos a rendszeres tisztítás és fertőtlenítés.

Az egyik megoldást jelentheti az, hogy a fésű fogai közül eltávolítod a hajszálakat, majd langyos vizet engedsz a kagylóba. A vízbe engedj sampont és hagyd ázni a fésűket, majd körömkefével alaposan súrold meg a fésűt. Különösen ügyelj a fésű fogaira.

A természetes tisztítást a szódabikarbóna jelentheti. Szerezz egy tálat, amibe összegyűjtöd az összes fésűt. Töltsd meg a tálat meleg vízzel és szórj bele az univerzális anyagból, a szódabikarbónából. Hagyd ázni a fésűket egy éjszaka, másnap pedig nekiállhatsz a súrolásuknak.

A személyes higiéniához az is hozzátartozik, hogy a szépségünket szolgáló eszközeinkre is igényesek vagyunk. Heti rendszerességgel érdemes a fésűket és keféket fertőtleníteni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)