Jump to content

Ha nem vagy konyhamalac, akkor sem kell pazarolni

2018. 11. 01. 13:43

A spórolás nagymesterei mindennek tudják a helyét. Vásárláskor tudatosan pakolnak termékeket a kosarukba, semmi sem felesleges. A spórolás átgondolt vásárolást jelent, és ez jelen van a mindennapokban. (X)

A jól gazdálkodók mindent be tudnak osztani és mindent fel is használnak, ez a konyhában is érvényesül. A tudatosan megtervezett vásárlás a bevásárló listán feltüntetett termékek beszerzését jelenti. A boltban tett látogatáskor bármilyen kecsegtető ajánlattal szembesülünk, arról nem veszünk tudomást. Nehéz megvalósítani akkor, ha akciókkal találjuk magunkat szemben. Könnyű elcsábulni az olyan ajánlatoknak, amelyek azt hirdetik, hogy egy áráért akár két vagy három terméket is hazavihetünk, vagy éppen jelentős árcsökkenés tapasztalható. Mire észrevesszük egész más is került a kosárba, és az eredeti tervtől eltértünk.

Telepakoljuk a hűtőnket számos olyan élelemmel, amelyre nem is lenne szükség, emiatt pedig könnyen megfeledkezhetünk azokról. Ha nem számolunk azzal, ami a hűtőben van, akkor újabb termékeket vásárolunk. Hogy nehogy megromoljon bármi és pocsékolni kelljen, azonnal felhasználjuk, de ha már késő, akkor a kukában landol. Az utóbbi lehetőséget nevezik pazarlásnak. Ezt pedig nem sokan tehetjük meg.

Talán nem túlzunk, ha azt állítjuk, hogy a munkába járó emberek élete felpörgött, és néha annyira zsúfolt, hogy arra sem figyelünk, ami létszükségletünk lenne. Az evés is lehet egy olyan tevékenység, amelyen időt próbálunk nyerni úgy, hogy vagy nem is eszünk, vagy csak futtában kapunk be néhány falatot. Ha betáraztunk a hűtőben számos alapanyagot, annak csak a töredékét használjuk fel. Megint csak oda jutunk, hogy több termék ránk romlik, és ez ugyancsak nem a tudatosságunkat jelzi.

Az ürességtől kongó hűtő sem jobb, mert ha éhesen és fáradtan esünk haza, nem sok kedv marad a főzőcskézéshez. Apropó, nincs is mihez nyúlni, hiszen üres a hűtő. Ebben az esetben legalább a pazarlással nem kell szembenéznünk, viszont éhesek maradunk.

Abban az esetben, ha az életvitelünk rohanós, keveset tartózkodunk otthon, akkor nem érdemes betárazni sok élelmet a hűtőbe. A spájzban tárolható termékek elállnak jó darabig, azokkal nincs gond. Aki nagyon elfoglalt, de a hétvégéi szabadak, talán szívesen hódol a főzésnek, és csak arra az időszakra vásárol friss élelmiszert magának. Hét közben máshogy szükséges gondoskodni az élelemről azért, hogy gazdaságos és megoldott legyen a mindennapi energiabevitel. Még jobb, ha sok időt sem kell töltenie az étel elkészítésével. Erre kínálnak lehetőséget a friss készételek, amelyeket csak le kell emelni a polcról. Ha az olvasott sorok alapján párhuzamot tudtál vonni a saját életeddel, minden soránál bólogattál, mert pontosan ilyen problémákkal találod magad szemben, akkor annak az újdonságnak is fogsz örülni, amelyet a SPAR kínál. Egy új termékcsalád, a SPAR enjoy. friss szendvicsei, salátái változatos és gyors megoldást kínálnak a folyton zakatoló hétköznapokra. A hatékonyság százszázalékos, ugyanis a termék garantáltan elfogy, nincs szó pazarlásról, alapanyagok felhalmozásáról sem.

(Forrás: Szerkesztőség)