Jump to content

Ha húz a görcs, ezt kell tenned

2018. 11. 01. 19:00

Várandós nők szoktak arról beszámolni, hogy éjszakánként kínzó fájdalomra ébrednek, amelyet a lábukban keletkezett izomgörcs okoz. Kismamának sem kell ahhoz lenni, hogy ilyen fájó és kellemetlen tünettel találkozzunk.

Ki mondta, hogy az izomgörcs csak éjszaka támadhatja meg lábainkat? Az sem törvényszerű, hogy ez a kellemetlen érzés, csak a várandós nőket érintse, hiszen másokat is megkínozhat a fájdalom. Kétségtelen azonban, hogy az áldott állapotban lévő nők szervezetében fellépő hormonális változás eredményezhet izomgörcsöt. Pontosan emiatt kell a kismamáknak gondoskodniuk magnéziumpótlásról, főleg a megváltozott állapot második felében.

A kínzó fájdalom, amely jelentkezhet éjjel vagy nappal is úgy rántja össze az érintett testrész izmát, hogy a fájó testrészen túl az arcunk izmai is beletorzulnak a fájdalomba. Azonnal magnézium után kutatunk az otthoni gyógyszerkészletünk között, mert már tudjuk, hogy a magnézium jó hatással van az izmokra.

A vádliban keletkező kisebb görcsök ártalmatlanok, de utalhatnak egyébre is, így magnéziumhiányra, fáradtságra, túlzott megerőltetésre, a láb keringési problémáira is. A sportolók körében ismert jelenség lehet, mert mozgás közben sok folyadékot és ásványi anyagot veszítenek, és ha nem tudják pótolni, akkor az izomrostok összehúzódási és ernyedési folyamatára is kihatással lehet. A sportolók sokat izzadnak, csakhogy a hasmenés, hányás során is folyadékot veszíthetünk a testünkből, így hasonló folyamat játszódhatnak le a szervezetben, mint intenzív sportoláskor. Ezért is nagyon fontos a folyadékpótlás.

Izomgörcsöt talán mindenki élt át. Lehetett ez mozgás közben, akár az úszás során, jógázás, bármilyen mozgás közben, vagy egy nyújtózkodás, akár alvás közben is. Fájdalmasan összerándulnak az izmok, az ernyedésért felelős vékony szálak nemhogy ernyedésre engednék az izmot, hanem megfeszítik azt, ez okozza az izomgörcsöt. A mozgás közben fellépő izomgörcs leginkább arra utal, hogy a vörös izomrostok nem jutnak elegendő oxigénhez, vagyis kevesebb hemoglobin jut az izmokba. A vér kalcium-magnézium aránya felborult, ezért szükséges a kalciumot és a magnéziumot helyes arányban pótolni a szervezet számára, amely azt jelenti, hogy két egység kalcium mellé egy egységnyi magnézium bevitele szükséges.

Van azonban, amikor az izomgörcs az éjszaka leple alatt jelentkezik. Alvás közben ébredtél már fájdalmas izomgörcsre? Az történik ilyenkor, hogy egy aminosav, nevezetesen az L-glutamin hiánya lép fel az izmokban. Ez az anyag is körülveszi az izmokat. A test nyugalmi állapotában bomlik le a stresszhormon, amelyhez L-glutamin felhasználása is szükséges. Ha nincs belőle elegendő a vérben, akkor az izmok körüli L-glutamint használja fel ehhez a testünk, és ha az L-kortizol szintje csökken, akkor az izmok összehúzódnak. A mozgás is egyfajta stresszállapotot jelent a szervezet számára, valamint ha aznap nagyobb feszültségeket éltünk meg, ugyanúgy magasabb lesz a stresszhormon szintünk, amit a szervezet este próbál meg lebontani. Emiatt jelentkezhet éjszaka a rossz ébresztő, az izomgörcs. Ekkor is jó megoldás, ha pótoljuk a magnéziumot, a kalciumot és proteint is kell a szervezetbe vinni.

Egy egyszerű nyújtózkodás is végződhet izomgörccsel, amely a magnéziumhiány egyértelmű jele. Azon túl, hogy a megfelelő anyagokat juttatjuk a szervezetbe, vádligörcs esetén érdemes a lábujjakat felfelé, a sípcsont felé húzni. Ha ülő helyzetben támad ránk az izomgörcs, akkor mozgásba kell lendülni. A talpunkat feszítsük a padlónak és mozogjunk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)