Jump to content

Mi az, amit a kurkuma adhat? Főleg egészséget

2018. 10. 27. 19:00

Az egészségtudatos életmód nem csak azt jelenti, hogy azért figyelünk oda étkezésünkre, tudatos életvitelünkre, hogy fizikai megjelenésünkkel magunkat és másokat is elbűvöljünk, hanem hogy megelőzzünk betegségeket, meg tudjuk őrizni fiatalságunkat, vitalitásunkat.

Ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat a bőrünkben sok minden szükséges. A divatos, korunknak, alkatunknak és ízlésünknek megfelelő öltözködéssel nagyon sokat tudunk tenni a megjelenésünkön, azonban az is nagyon fontos, hogy mi van a lepel alatt. Az elhízás szerte a világban gond, mind esztétikai, mind egészségügyi probléma. Ennek elkerülése érdekében egyre tudatosabban foglalkozunk a minőségi étkezéssel, a mindennapjainkban is rendszeresített mozgással, és olyan megoldásokat szeretnék felhasználni, amelyek a lehető legtermészetesebbek. Számos növény áll a szolgálatunkba azért, hogy ne csak finom ételek kerüljenek elénk, hanem vitaminokkal, rosttal, ásványi anyaggal lássanak el.

Abban a világban élünk, amikor a kész termékek egy karnyújtással elérhetőek a boltokban. Már az is ismert, hogy pontosan az előre feldolgozott termékeket lenne a legcélszerűbb elkerülni, és a természetes, nem feldolgozott alapanyagokra koncentrálni. Abban a korban élünk, amikor már szinte bármit és akár egy gombnyomás segítségével meg tudunk szerezni. Olyan alapanyagok és fűszerek is kaphatók, amelyek az egészséges életmód természetes megoldását kínálják még akkor is, ha az hazánkban nem is őshonos alapanyagról van szó. Az egyik nagyon egészséges fűszer a kurkuma, amely ugyan Ázsiában, Kínában és Indiában honos, mégis nálunk is beszerezhető. Legalább négyezer éves múltra tekint vissza a kurkuma felhasználása, hiszen nemcsak  a konyhában és nemcsak, mint gyógynövényt használták, hanem a vallási rituálék kelléke is volt, sőt kozmetikai célokra is felhasználták.

A kurkuma fogyasztásával csakis jót tehetünk az egészségünk érdekében, ugyanis némi hangulatjavító hatással is bír, ami annak köszönhető, hogy gyulladáscsökkentő hatása miatt a frusztráló depresszió és a gyulladások megszűnhetnek, és ez eredményezheti a jobb közérzetet. A kurkumában található kurkumin az, amitől annyira hatékony ez a fűszernövény, hogy az ízületi gyulladásokat is megszüntetheti. Csökkenti a vércukorszintet, így megelőzhető akár a cukorbetegség kialakulása, és ugyanígy hatékony lehet az Alzheimer-kór megelőzésében.

Sokan szenvednek valamilyen emésztési gonddal, amelyre csak a kurkuma nem biztos, hogy tényleges megoldást adhat, de enyhítheti a tüneteket, májvédő hatása is van.

Korunk rettegett betegsége a rák, és biztosan nem ártunk azzal, ha kurkumát fogyasztunk, mert daganatgátló hatásával megelőzhető a rákos sejtek megjelenése a testben. A kurkuma tehát nem magát a rákot gyógyítja, de a rákos sejtek burjánzását igenis meggátolja.

Belsőleg alkalmazva a kurkuma fogyasztása csak az előnyünkre válik, de ha kurkumás vízzel mossuk meg az arcunkat, akkor fokozzuk az arcbőr vérkeringését, szabályozzuk a faggyútermelést, tisztítjuk a pórusokat, kissé megszínezi a bőrünket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)