Jump to content

(Sz)edd magad egészségesre!

2018. 10. 24. 19:00

Felismertük, hogy az egészségtelen életmód milyen hatással van az emberi szervezetre. Az elhízás nemcsak esztétikai probléma, hanem egészségügyi szempontból sem előnyös. Az egészségtelen táplálkozás azonban olyan betegség kialakulásában is szerepet játszhat, amelytől mindenki retteg.

Úgy tartják, hogy az egészséges étrend betartása azzal jár, hogy sokat kell arra költeni. Az egészségtelen alapanyagok, a kész ételek azonban ugyanúgy pénzbe kerülnek. Az egészségünk olyan nagy kincsünk, hogy fiatalon hanyagul bánhatunk azzal, de idősebb korunkban, vagy egy betegség feltűnésekor jelentősen megnő az egészség értéke. A legfőbb célunk az legyen hát, hogy a betegséget eleve megelőzzük. Az egészséges étkezés a fiatalos külső, az elhízás és a betegségek elkerülése érdekében is nagyon fontos.

Nem is gondolnánk, hogy a helyes és egészséges alapanyagokkal nemcsak a külső megjelenésünket támogatjuk, de sokat tehetünk az ellen, hogy a rákos megbetegedéseket megelőzzük. A helyes étrend biztosításával a szervezetünk olyan természetes daganatellenes hatóanyagokhoz jut, amelyek képesek elpusztítani a rákot okozó vegyületeket.

Az ősz sok olyan zöldséghez és gyümölcshöz juttat, amely az egészségünk mellett dolgozhatnak. A hüvelyesek és babfélék fogyasztásával nemcsak magas rosttartalmat biztosít szervezetünknek, amely a megfelelő emésztéshez elengedhetetlenül fontos, de még a daganatok kialakulását is megakadályozhatja. Főleg az emésztőrendszert fenyegető rák megelőzéséhez kiváló.

A sütőtök kinti és benti dekorációs eleme lehet az otthonunknak, közös családi élményt okozhat a tök faragása, azonban fogyasztani még érdemesebb lenne, mer a sütőtök kumarin nevű vegyülete hatékony rákölő. Sőt a májrák egyes típusainak megelőzése érdekében is érdemes sütőtököt enni.

A spenót a gyerekek rémálma lehet, pedig a vasban gazdag növény olyan hatóanyagokat is tartalmaz, amelyek a rákkeltő anyagokat képes közömbösíteni. A brokkoli sem biztos, hogy a gyerekek kedvence, de felnőttként már igenis érdemes fogyasztásában gondolkodni, mert az egyik leghatékonyabb fegyverünk lehet a rákkal szemben. Olyan enzimeket tartalmaz ez a növény, amellyel megelőzhető a rákos sejtek kialakulása.

Idénye van a káposztának, de igény is kellene a fogyasztásához, ugyanis a vöröskáposzta olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megkötik a szabadgyököket, azaz meggátolják a rákos sejtek elterjedését.

A szilva nem csak vitaminnal, ásványi anyagokkal és rosttal teli gyümölcs, hanem olyan anyagokat is tartalmaz, amely a hormonális daganatos betegségek kialakulását is megelőzheti.

Az alma az ősz jellegzetes, általános és kedvelt gyümölcse, amely ugyancsak hatékony lehet rákos sejtek kialakulásának megelőzésében, mert a héjában található pektin működésbe lép.

Majdnem minden ételünk elkészítéséhez használunk hagymát. A vöröshagyma és a fokhagyma is kiváló ellenszere lehet annak, hogy a kóros sejtek burjánzásnak induljanak. Ugyanúgy a hús- és zöldséglevesekhez felhasznált petrezselyemgyökér is kiváló rákmegelőző zöldségünk. Tehát nemcsak a levesnek adhat kellemes ízt, rostban gazdag alapanyagot, hanem a rák megelőzésében is szerepe lehet.

A legjobb, hogy ezek az alapanyagok ma már szinte bármelyik boltban beszerezhetők és akkor is hozzájuthatunk gyümölcshöz, zöldséghez, ha épp nincs szezonja vagy nincs saját kertünk, ahol megtermelhetnénk. Tőlünk függ, hogy mit (t)eszünk! 

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)