Jump to content

Hideg, mint a béka lába

2018. 10. 23. 19:00

A nők és férfiak közötti különbségek nemcsak szembetűnőek, de igen jellegzetesek is. Az egyik ilyen lehet, hogy amíg a férfiaknak a hidegben is melegük van, addig sok nő végtagja még a melegebb hőmérséklet ellenére is hideg.

Adott egy pár, akik merőben máshogy érzékelik a hőmérsékletet. A férfi tagja pólóra vetkőzve is szinte fújtat, mert melege van, és szemmel láthatóan nem csak megjátssza azt, hanem izzad is, míg a nő sokkal rétegesebb öltözködése ellenére is olyan hideg ujjakkal rendelkezik, mintha jégcsapok lennének az ujjai helyén. Mennyire ismerős ez neked?

Talán te is egyike vagy azoknak, akik folyton azt a kellemetlenséget tapasztalják, hogy a melegebb idő ellenére is hidegek a végtagjai. Összebújni a kedveseddel, aki ráadásul ténylegesen ki van melegedve szinte lehetetlen, mert tényleg olyan, mintha jégcsapokkal nyúlnál hozzá?

A legelfogadottabb vélemény a hideg végtagokra az, hogy rossz a vérkeringés. No, de csak a nőknél? Sok nőnél? Férfiak esetében ugyanis alig tapasztalható ez a jelenség, bezzeg a szebbik nem esetében általános a jéghideg ujjak és lábujjak esete.

A bőr alatti receptorok, amelyek a bőr alatt helyezkednek el, azért felelősek, hogy érzékeljék a hőmérsékleti változásokat és megfelelő módon reagáljanak arra. Így működik normális esetben, vagyis még a hideg ellenére is vért pumpál a szív a hajszálerekbe is. Amikor hideg van, és érszűkület áll fenn, ezek a receptorok ugyanúgy érzékelik a hőmérsékletváltozást, a hajszálerek azonban annyira összeszűkülnek, hogy elzárják a vér útját, így a meleg vér nem áramlik olyan intenzitással se a szervekhez, se a bőrbe. A hideg észlelésekor a test főleg a létfontosságú szervekre koncentrál, hiszen azok vérrel való ellátása, melegen tartása sokkal fontosabb, így a bőrbe kevesebb melegen tartó vér jut. Főleg a végtagokat és az arcot érinti ez. Az extrém hidegben persze minden embernél ezeket a részeket áldozza fel a szervezet azért, hogy a többi szerv működni tudjon. A nőkre sokkal jellemzőbb az, hogy amit a férfiak nem is érzékelnek hidegnek, a nők végtagjai már szinte jegesek, mert ez a folyamat kissé összezavarodhat. Elég minimális hideg is elég ahhoz, hogy a véredények összeszűküljenek.

Van még egy magyarázat, hogy a hideg végtagok jelensége miért jellemzőbb a nőkre. A hölgyek ösztrogénszintje köztudottan magasabb. A férfiak szervezetében is jelen lévő hormon esetükben jóval alacsonyabb. Mivel az ösztrogénszint a periférikus erekre is hatással van, ezért érzékenyebben reagálnak a hidegre. A nők zsírrétege alapjában véve nagyobb, mint a férfiaké, amely ugyan védelmet jelent a belső szervekre nézve, de a bőr melegét nem őrzi meg. Ez azt jelenti, hogy a meleget a szervezetben könnyű megtartani, de a bőrnek erre nincs lehetősége.

Nos, ezért olyan hideg a hölgyek lábujjai és ujjai. Csupán azért, mert nők.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)