Jump to content

Lassan járj, tovább érsz - gyorsan járj, tovább élsz

2018. 09. 28. 17:00

A járás az egyik alapvető tevékenység, amelyet egy kisgyermektől elvárnak az érése során. A járás egyben a legáltalánosabb helyváltoztató lehetőségünk is, amelyhez semmilyen eszköz sem szükséges.

Sokat vagyunk úton életünk során, még akkor is, ha naponta több órán át alszunk, és akkor is, ha a hétköznapok jelentős részében munkahelyünkön vagyunk. Az életmódunktól, a munkahelyen betöltött feladatkörünktől és a saját igényünktől is függ, hogy mennyit gyalogolunk egy nap.

Ismerhetünk magunk körül olyat, akinek lustasága nem ismer határokat és ha csak teheti, valamilyen közlekedési eszközt igénybe vesz azért, hogy egyik helyről a másikra eljusson. Aztán ott vannak azok, akiknek nem okoz gondot, ha gyalogosan kell megtenniük bizonyos távolságot, mert addig is mozognak. Sőt sokan szándékosan gyalogosan indulnak a munkahelyükre is, így a napi testmozgást is beiktassák reggel és délután. Egy átlagos mozgásigényű ember nagyjából hatezer lépést tesz meg naponta.

Gyaloglás tempójában nagy különbséget mutathatnak az emberek. Akivel nehéz az iramot tartani, mert olyan gyors a mozgása, a lassan és nehézkesebben járók nehezen tudják követni. Ez nem jó semelyiküknek sem. Aki a gyors gyalogláshoz van hozzászokva, az nehezen tudja magát lelassítani. Ha mégis sikerül, akkor óvatosan újra felveszi saját tempóját. A lassan sétálók egyáltalán nem tudják felvenni a versenyt a gyorsabbakkal. Nekik időben kell elindulniuk, ha jókor szeretnének megérkezni. Ezen kívül azonban mással is számolniuk kell.

Egy kutatás során megállapították, hogy a járás tempója összefügg azzal, hogy az ember meddig él. A Sydney Egyetem kutatói vizsgálták azt, hogy a gyors járás milyen élethosszt jelenhet, melynek az lett az eredménye, hogy az, aki gyorsabban lépked, annak kisebb az esélye arra, hogy szív- és érrendszeri megbetegedés alakuljon ki.

Ha te is azonnal arra gondoltál, hogy a napod nagy részét az asztalodnál ülve töltöd, akkor már érzékelheted azt is, hogy mennyire fontos megmozgatni a végtagjainkat. Ne essen rosszul, ha meg kell mozdulunk és el kell hagynunk az íróasztalunkat. Tekintsünk a sétára úgy, mint lehetőség az egészségünk védelmében. Sőt, amennyiben lehetséges, érdemes lenne sétára bírni magunkat és gyalog munkába járni. Ezen felül, aki teheti iktassa be életébe a rendszeres testmozgást.

A gyorsabb tempójú gyaloglás azt is eredményezheti, hogy hamarabb odaérünk a célállomásra, azonban csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát és a vérnyomást is, vagyis meghosszabbíthatja az életünket. Arról nem is beszélve, hogy egy romantikus andalgás még a lelkünknek is jót tesz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)