Jump to content

Belül nagy munkák zajlanak az éjszaka folyamán

2018. 09. 16. 19:00

Az alvás napi ciklusunk természetes része és a test igénye is, hiszen a fáradalmakat akkor pihenjük ki, valamint az agyunk is éjszaka dolgozza fel a történteket. Az éjszakai alvás nem mindig nyugodt, se az agynak, se a testnek.

Aki alvási zavarral küzd, az tudja csak igazán, hogy milyen gyötrő érzés úgy feküdni a paplan alatt, hogy nem jön álom a szemére. Akinek pedig az elalvás nem jelent problémát, de reggel arra ébred, hogy alatta a lepedő olyan, mintha egész éjjel táncot járt volna rajta, netalán a társa arról számol be, hogy esténként sokat rugdos, lehetséges, hogy nyugtalan láb szindrómában szenved. Ez a tünet gyerekek körében ritka, a felnőtt nők esetében gyakoribb jelenség. Nem is csak éjszakára korlátozódhat a nyugtalan láb szindróma tünete, hanem nappal is jelentkezhet. Ilyen esetben az emberek késztetést éreznek arra, hogy megmozgassák végtagjaikat. Nehéz még azt is megfogalmazni, hogy mit éreznek, ugyanis a fájdalom egy furcsa formája ez. Ezt a jelenséget okozhatják allergiára és a depresszióra szedett gyógyszerek, de okozhatja a vashiány is.

A nyugtalan láb szindróma egyáltalán nem mindenkit érintő jelenség az éjszaka folyamán, de alvás közben történnek velünk olyanok, amelyek viszont mindenkire jellemzőek. Egyik-másik jelenséget gusztustalannak tartjuk, mégis hozzánk tartozik, és a szervezetünk megfelelő működését jelenti. Ilyen az is, hogy reggelre a szemeink csipásak lesznek. Kereshetnénk erre szebb szót, de nem találunk. Örüljünk annak, hogy ezáltal megszabadulhatunk a nap során a szemünk felületén összegyűlt szennyeződésektől. A csipa a szem védelmi funkciója is, mert a porból, zsírból és egyéb szennyeződésből összeálló anyag így tud távozni a szemünkből. A csipásodás teljesen természetes folyamat, azonban annak eltávolítása már rajtunk múlik. A képződött váladék mennyiség és állagbeli változása miatt érdemes orvost felkeresni.

Másik gusztustalan és undort keltő "szokásunk", hogy az éjszaka alatt rovarokat és pókokat is lenyelhetünk. No, persze nem éjszaka kezdjük meg ezeknek az állatoknak a begyűjtését és falatozását – ki az, aki esténként rovarokat eszik? –, hanem arról van szó, hogy előfordulhat, hogy az éj leple alatt, amikor alszunk, soklábú barátaink megközelítenek, és ha a nyitott szánk peremére érnek, talán még bele is esnek. Természetesen ez nem mindennapos történés, hiszen eleve felébredhetünk arra, hogy valami mászik rajtunk, a másik pedig, hogy a pók számára nem jelentünk ideális prédát, így egy csendes sarokban jobban érzi magát, mint rajtunk.

Az emberi szájnál maradva, a szájban termelődő nyál csurig van baktériumokkal, amelyek szükségesek az emésztéshez, de a nem barátságok lakók egy része károsíthatja a fogainkat. Attól függetlenül, hogy éjszaka nem eszünk, a nyáltermelődés és a nyelés reflexe nem szűnik meg, csak lelassul. Ezt tapasztalhatjuk is éjszaka, amikor arra ébredünk, hogy tiszta nyál a párnánk. Aki el szokta hanyagolni a lefekvés előtti fogmosást, az rosszul teszi, ugyanis még nagyobb terepet enged a baktériumoknak.

Nemcsak a nyáltermelődés működik éjszaka, hanem a gyomorsavé is. A napközben megevett táplálék javát a szervezet az éjszakai órákban igyekszik lebontani a gyomorsav segítségével.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)