Jump to content

Fájdalommentes szülés, létezik?!

2018. 09. 13. 19:00

A várandósság olyan megváltozott állapot, amikor a kismamának sokkal jobban oda kell figyelniük saját magukra, mert már így gondoskodik magzatuk egészségéről. A várandósság ideje alatti orvosi vizsgálatok is ezt segítik.

Minden nő életében és testében nagy változást eredményez, ha bebizonyosodik, hogy szíve alatt gyermeket hord. Akkor is így van ez, ha a várandósság komplikációktól és nehézségektől mentes. Az örömöt kissé eltorzíthatja, ha a kismama folytonos rosszulléttől szenved, de ez a kellemetlenség is enyhülhet, és meg is szűnik. Az első gyermeküket várók számára a másik félelmet keltő a babavárás során, a szülés gondolata. Annyit már mindenki tud, hogy fájdalmas folyamat, de nem érdemes mások véleményére adni, mert mindenki máshogy éli meg a szülést. Ahogy gömbölyödik a pocak, úgy közeleg a baba világrahozatala, és ez az érzés kételyeket, félelmeket ébreszthet. Először is minden nő nagyon várja, hogy végre karjában tarthassa gyermekét, ám fél a fájdalomtól. Sokan pontosan a fájdalomtól való félelem miatt keresik fel sokan orvosukat amiatt, hogy megbeszéljék a szülés alatti fájdalom csökkentésének lehetőségeit.

Néhány speciális módszer létezik arra, hogy a fájdalomérzetet minimalizálni lehessen a baba világrahozatala közben, de a természet rendjébe beleszólni nem szeretnek az orvosok. Az, hogy a szülő nő milyen egészségügyi állapotban van a várandóssága alatt, mennyire érzi magát orvosa mellett biztonságban, milyen a szülő nő környezete és hangulata vajúdás ideje alatt, mind befolyásolják, hogyan viseli szülést. A szülésre felkészítő foglalkozások pontosan arra szolgálnak, hogy a helyes légzést, a pozícióválasztást elsajátítsák, amely majd sokat segítenek, amikor eljön az ideje. Az ilyen foglalkozásokra a párjukkal együtt érkezik a legtöbb kismama, így ez nemcsak közös program, de talán még a lelki terheket is jobban megoszthatják, ha már a fizikai fájdalmat a nőnek kell átélnie. Amikor pedig eljön az idő, sokat jelenthet a vajúdó nő számára, ha a párja tényleg vele és mellette van akkor, amikor egy új élet költözik e világra. A jelenlét, a kedves szavak, a derék masszírozása mind segítheti a vajúdó nőt.

Egyes egészségügyi intézményekben alkalmazhatják a kéjgázt, mint fájdalomcsillapító módszert, ám az okozhat hányingert, szédülést. Alkalmazható még az izomba adható fájdalomcsillapító injekció, amely azonban csak a kitolási szakasz előtt adható be. Akkor ugyanis a méhszáj tágulását és az izmok ellazulását segítheti, később azonban már veszélyes lehet a magzatra és az anyára egyaránt. A szülés előtt álló nők sok esetben már előre eldöntik, hogy epidurális fájdalomcsillapítást kérnek. A gerincvelőből kilépő ideggyökök működését szüntetik meg ideiglenesen az injekcióval, amelynek hatása akár négy órán keresztül is megmarad, majd szükség esetén ismételhető. Ez utóbbi a legerősebb fájdalomcsillapítási módszer, amely akár teljesen fájdalommentessé teheti a szülést.

Első gyermek világrahozatala esetén senki nem tudja, hogy milyen fájdalomra kell számítani, azonban még a több szülést megélt nők is tapasztalhatnak könnyebb és nehezebb szülést is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: https://flic.kr/p/9EGKUf, https://flic.kr/p/5ZHdbE, pixabay.com)