Jump to content

Ősszel sem kell véget vetni a szabadban töltött programoknak

2018. 09. 12. 19:00

Az őszt mi sem jelzi pontosabban, mintsem hogy megkezdődött a tanítás minden oktatási intézményben. Már a reggelek sem olyan melegek, a szandálokat lassan felváltja a zártcipők viselete, és már felfér a vékonyabb kabát is.

A gyerekek hétköznapjait az iskolában történő munka jelenti, de szükség van arra, hogy iskola után, vagy hétvégén játszhassanak, kikapcsolódhassanak. Még jobb, ha ezt a szabadban tehetik meg, hiszen még ki kell élvezni a napos órákat, a napsütéses hétvégéket. Be lehet iktatni piknikeket, kisebb vagy nagyobb túrákat a közelben, esetleg el is utazhat a család hétvégére valami izgalmas, felfedezendő helyre. Bármilyen programot is szerveztek, igyekezzetek olyat találni, amelybe a család minden tagja bevonható. A séta, a kerékpározás, túrázás, kirándulás pontosan olyan, amely a közösen eltöltött időt növeli, és ez csak erősíti a családi összetartást.

A természetben tartózkodás azt is jelentheti, hogy nemcsak elsuhantok minden mellett, hanem meg is figyelitek azt. Akár fel is jegyezhetitek, hogy milyen állatokat, növényeket láttatok a túra során. Készítsetek fotókat is. Mivel a környezetünk ontja a szépségeket és a színeket is, bátran lehet gyűjteni a terméseket, színes és érdekes alakú faleveleket. Sőt, a gyűjtött anyagokból akár télire is rakhattok el. Nincs másra szükség, mint a gyűjtött termésekre, levelekre, egy befőttes üvegre. Pakoljátok bele a faágakat, leveleket, terméseket, öntsétek fel vízzel. Címkézzétek el, hogy hol és mikor gyűjtöttétek, így egy csepp természet akár a betonrengeteg falai között is veletek lehet.

A gyűjtött alapanyagokból élő képet is készíthettek. Négy fagally adja meg a képkeretet, amelyeket madzaggal rögzítsetek egymáshoz. Vízszintesen és függőlegesen is kifeszíthettek a keret között zsinórt, és arra akár a kiránduláson készült fotókat is ki lehet csipeszelni, de a gyűjtött növények, levelek, termések is adhatják a kép tartalmát.

Még csak az otthonunkat sem kell elhagyni, hogy közös, természet közeli szórakozásnak legyünk részesei, ha egy utazás nem fér bele a hétvégébe se anyagilag, se idő szempontjából. Tekintsetek a kertekre, vagy annak híján a közeli természetre úgy, mint kincsesbánya. Amennyiben a gyerekek még kicsik, és vannak apróbb játékfiguráik, akkor a természet adta anyagokból akár házat, vagy bútorzatot is lehet készíteni. Bármit felhasználhattok a miniatűr házikóhoz, asztalhoz, székekhez. A fantáziátokra és kézügyességetekre van bízva. A gallyak kiváló tartóanyagnak minősülnek, cérna, vagy vékonyabb kötél lehet a rögzítés, és a bélelést, fedést a levelek biztosíthatják. Egy külön kis világot varázsolhattok a kertbe, vagy odahaza.

Járjatok nyitott szemmel, és beszéljétek meg a család minden tagjával, hogy ha láttok egy szép formájú, sima felületű követ, akkor ne menjetek el mellette. Gyűjtsetek kavicsokat akár kirándulásotok ideje alatt is, mert őszi, esős hétvégéken jó szórakozást jelent a kőfestés. A kidíszített kövek pedig kiváló dekorációs elemei lehetnek a szobanövények cserepének, az íróasztalnak.

Ha maradandót akartok alkotni, és meg akarjátok örökíteni amit láttok, éreztek, akkor kiköltözhettek a kertbe, a természetbe és megfesthetitek a látványt, az érzést. Ha nem akartok magatokkal festőkészletet vinni egy kirándulásra, az is teljesen érthető. Akkor azonban a természet kincseiből mandalát is formázhattok, fényképezzétek le.

Kár lenne azt gondolni, hogy ezek a természetben végzett foglalatosságok csak a gyerekeknek okoznak örömet. Ilyenkor még a felnőttek is elfelejthetik azt, hogy milyen problémájuk, feladatuk van. Jót tesznek az ilyen programok az egész családnak, és mindenki lelkének külön-külön is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com, https://flic.kr/p/YVfDMy)