Jump to content

Ha adja, fogadd el, és használd fel!

2018. 09. 04. 19:00

Nem kértük, de jön. A gyerekek közül sokan nem várták, de elérkezett. Habár még az időjárás inkább a nyárihoz hasonlít, szeptember már őszi hónap. Ezt jelzi az iskolák kapuinak megnyílása a diákok előtt, és nemsoká a hőmérsékletben, csapadékmennyiségben is érzékeltetik az égiek.

Az őszben is meg kell találni a szépséget, ha nem akarjuk saját lelkivilágunkat és fizikai egészségünket leamortizálni. Az ősz ugyanis tele van bájjal, színekkel és lehetőségekkel, csak észre kell venni. Sőt még az időjárás is kegyes szokott hozzánk lenni. Az iskolakezdéssel párhuzamosan majdcsak mindig az idő is csapadékosabbra, hűvösebbre fordul, de a vényasszonyok nyara még számos napos hétvégével, nappal megajándékozhat.

Amennyiben az egészségünk szempontjából vesszük szemügyre az őszt, akkor nemcsak hétvégi túrákra motiválhat, mozgásra ösztönözhet, hanem számos gyümölcs érésének időszaka is ez. Gondoljunk csak abba bele, hogy aki fával fűti fel otthonát télen, már nyáron, de ősz elején biztosan gondoskodik tüzelőjéről. Tekinthetünk úgy az őszre, hogy szervezetünk "éléskamráit" most kell feltölteni vitaminokkal. Nemcsak szükséges ez, de most aktuális, hiszen a zöldségek és gyümölcsök frissek, adottak. Még szép, hogy felhasználjuk az ételeinkhez azokat.

Ősszel érik a dió, a szőlő, az alma is, melyek mind-mind vitaminban, rostban, ásványi anyagokban gazdagok. A szőlő érésével a szüret ideje is ősszel van, így az egy újabb gasztro barangolásra hívhatja azokat, akik a borok kóstolásán túl még némi kirándulást, kulturális programot is terveznek. A szőlő antioxidáns tartalma magas, éppúgy, mint a vitamintartalma. Kívül, belül fiatalítja az embert. Borként felhörpinteni sem rossz, de frissen csipegetni is igazi élmény.

Az alma az egyik legelérhetőbb gyümölcs, amely a szőlő mellett sokak kertjében megtalálható. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcs kedvelt is a háztartásokban. Mindegy, hogy milyen ételt készítünk abból, főnyeremény az emésztőrendszernek, hiszen petkintartalma miatt a bélrendszerre is jó hatással van.

A dió önmagában fogyasztva is kiváló csemege lehet, de előszeretettel használjuk süteményekhez is. A magas fehérjetartalmú csonthéjas az agyműködést serkentheti, a belek mozgását segítheti, és a magas vérnyomásra is hatásos.

Az ősz az elcsendesedés, a gyűjtögetés időszaka. Abból élünk, ami a nyár során termett. A nyáron főleg hűtve szerettük a gyümölcsleveseket, de majd eljön annak is az ideje, hogy jól fog esni a még forró, friss zöldségekből és gyümölcsökből készült leves. A zeller, a sárgarépa, a brokkoli, a cékla, petrezselyemgyökér elengedhetetlen alapanyaga ételeinknek. Nemcsak ez van, azért fogyasztjuk, hanem kiváló ízt adnak ételeinknek, tele vannak ásványi anyagokkal, vitaminokkal, amelyből raktározhat a szervezetünk.

Enni kell, és enni szeretünk is. Ha nem az ősz a kedvenc évszakod, akkor is megtalálhatod a természetben is a szépséget, de vedd észre, hogy milyen színes, természetes és egészséges alapanyagokkal áld meg a természet. Most kínálja, most élj vele.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: flic.kr/p/88oVqQ, flic.kr/p/MmMDXV, flic.kr/p/ZzHy19)