Jump to content

Az arc megvan, de a név?!

2018. 08. 28. 18:00

Szinte naponta át kell élned azt, hogy az ismerős archoz egyáltalán nem tudod társítani a nevet? Tudod, hogy ismered az illetőt, be is mutatkoztatok egymásnak, de nem jut eszedbe, hogy hívják? Ezt a rossz névmemóriádnak tulajdonítod.

Van, amikor ki lehet kerülni, hogy név szerint kelljen szólítani az ismerős ismeretlent. Vagyis ismered, de mégsem jut eszedbe a neve. Ám az kellemetlen tud lenni, amikor nem ugrik be, hogyan is kellene szólítani. Az is kínos, ha egy új személyt ismersz meg, de a bemutatkozás ellenére pillanatokon belül elfelejted a nevét. Ha pedig ezután napi szinten kell találkoznod az vele, akkor még kellemetlenebbé válik az egész, hiszen ő abban a hitben van, hogy már ismered. Ekkor döbben rá az ember, hogy bizony a névmemóriáján lehetne mit fejleszteni.
Sokan vagyunk úgy, hogy ismerjük az illető személyt, az is beugrik, hogy honnan ismerős, kivel lehet összefüggésbe hozni, és abban is biztosak vagyunk, hogy már bemutatkoztunk egymásnak, mégsem jut eszünkbe a neve. Minden más kapcsolat megvan, de a név, az nincs.

A névmemória fejlesztése sokakat érdekel. Pszichológusok is kutatják azt, hogy az ember mi alapján azonosítja be az arcokat és társítja azokhoz a neveket. Jó ideig azt feltételezték, hogy amikor egy idegen bemutatkozik számunkra, akkor az arc egészét vesszük szemügyre, és ez alapján jegyezzük meg a nevét is, azonban ezt már felülírták. Ma már tudjuk, hogy az arc egyes részeinek nagyobb hangsúlya van a név megjegyzése és azonosítása során. Vagyis sokkal inkább a részletekre figyelünk, mint az egészre. Ezt a részletmegfigyelő képességet lehet fejleszteni, így azonban a névmemória is sokkal jobbá válhat.

Sokan panaszkodnak rossz névmemóriájukra. Ha jobbá szeretnéd tenni a névmemóriádat, akkor egy új személy bemutatkozása során keress az illető arcán olyan vonást, ami számodra jellegzetes, nem megszokott. Vastag, összeérő szemöldök, nagy orr, pisze orr, elálló fül, kusza fogsor stb. A haj hosszúsága nem jó mérvadó és nem túl egyedi jellemző, hiszen azt bármikor levágathatja az ember, vagy elég kontyba fűzni, és már elveszett az egyediség.

Ha teljesen új személy mutatkozik be neked, azonban ezzel a személlyel gyakran fogsz ezentúl találkozni, nevezd mindig a keresztnevén, így beléd rögzül a név és azonnal tudod az archoz is társítani. A probléma viszont akkor kezdődik, amikor az idegen személy bemutatkozása utáni pillanatban már elfelejtetted a nevét. Mivel az embert annyiféle inger éri, elképzelhető, hogy a bemutatkozás során egészen másfelé jár a gondolata, és ugyan hallja az új nevet, de nem jegyzi meg. Nincs abban semmi sértő, ha még egyszer megkérdezed a nevét. A legjobb, ha a teljes nevét jegyzed meg, mert az legalább olyan kellemetlen, ha a teljes nevet említve nem jössz rá, hogy kiről van szó.

Az új személyek nevét azonban nem mindig személyes találkozás során tudjuk meg, hanem sokszor telefonon keresztül, amikor nincs lehetőségünk megfigyelni az arcot, nincs mihez kötni a nevet. Amikor fontos ügyben telefonál valaki, és bemutatkozik, a legjobb, ha azonnal leírjuk a nevét.

Könnyebb dolgunk van azokkal a személyekkel, akiknek a neve valami miatt szinte beköltözik a fejünkbe, a tudatunkba. A beszédes, hangzatos, különleges neveket sokkal könnyebben jegyezzük meg, mint a túl hagyományost, ezért érdemes valamit társítani a nevekhez.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: livescience.com, cahmagroup.com, questionpro.com)