Jump to content

Augusztusi égi csodák

2018. 08. 22. 19:00

Augusztus van, és ahogy énekelni is szokták, az augusztusi hullócsillagok teszik szebbé és romantikusabbá a nyár esti égboltot. Aki pedig hullócsillagot lát, kívánnia kell.

Az augusztusi hónapban sokkal gyakrabban láthatunk hullócsillagokat, mint bármikor máskor az évben. Ilyenkor nagyon sokan keresnek csillaglesre alkalmas helyszínt. Semmilyen különösebb eszköz nem szükséges ahhoz, hogy hullócsillagokat lássunk. Ha szerencsénk van, akkor egymás után több égi tünemény megcsodálására is lehetőségünk van. Dal is szól az augusztusi hullócsillagokról:

Ahogy pedig kántálták régebben: hullócsillagot látok, szerencsét találok.

A hullócsillagok látványa mindig megbabonázta az embereket, és babonákat is kapcsoltak azokhoz. A csodaként megélt hullócsillagok a Perseidák. A fényes meteorok hullását a Perseidák meteorraj produkálja. Ha így nem ismerős, akkor talán többet mond a Szent Lőrinc könnye, ugyanis ez a csillaghullás másik elnevezése.

A látványos, egy pillanatig tartó csodára mindig is figyelt az ember. Nem véletlen, hogy annyi babona társult ehhez az égi jelenséghez.
Amit mi magunk is gyakorolhatunk gyermekkorunk óta az, hogy ha hullócsillagot látunk, akkor azonnal kívánunk valamit. Ez annyira belénk ívódhatott gyermekkorunkban, hogy még ma is sokan tartjuk magunkat ahhoz, hogy álmaink megvalósítása érdekében kívánunk.

Egy másik babona szerint minden egyes hullócsillag egy-egy emberélet kihunyását jelenti. Mivel minden embernek megvan a maga csillaga, így a csillaghullás a halált jelképezi.
Ehhez kapcsolódóan pedig minden egyes hullócsillag egy elhunyt ember lelkét jelenti. Amikor a csillag lehull az égről, akkor szabadul ki a lélek a tisztítóhelyéről.
A skandináv kultúrákban létezik egy olyan babona, amely szerint a csillagok régen minden szabály nélkül cikáztak az égen, de ezt tarthatatlan állapot volt és az istenek rendet raktak köztük. Mindegyik számára kijelölték a saját helyét és pályáját is. Az a csillag, amely lehull, egy lázadó példány, amelyik kitör a szabályozásból.

Több kultúrában a hullócsillagot a halottakhoz, a halottak lelkéhez kötik, így a litvánok is az élet-halál körforgásának tekintik a csillaghullást. Vagyis minden újszülött egy csillaghoz kötődik, amikor elérkezik a halál, akkor az élet az fonalát átvágja, és magával rántja a csillagot is.
Erdélyben vészjósló a hullócsillag látványa. Nemcsak egy ember halálát jelzi, de egy közeli hozzátartozó halálát jelenti.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: wonderopolis.org, funnyordie.com | videó: youtube.com)