Jump to content

Alternatívák hőség idejére

2018. 08. 01. 19:00

A hőség a tetőfokára hágott. Ez már az a fajta meleg, amely megkínoz beteg és egészséges szervezetet egyaránt. Valahogy mégis muszáj átvészelni ezt az időszakot, ezért a munkahelyen és otthon is azt keressük, hogyan tudnánk magunkat hűteni.

Az idei nyár nem volt velünk még olyan kegyetlen, de a héten ránk vicsorítja fogait és megint érezhetjük, hogy mit tud. Az első harmadfokú hőségriadót 2007-ben rendelték el először, azóta szinte minden nyáron megtörténik ez, akár többször is. Ez már azt jelenti, hogy mindenkit megterhel a kánikula, és az egészségkárosodás, rosszullét nélkül is nehezen viselhető.

Aki csak teheti, ebben az időszakban vízparton tartózkodik, ahol ugyan kellemesebb a meleg, azonban a napégéssel, napszúrással és hőgutával még így is találkozhatunk. Ha nem vízpart, akkor viszont a légkondicionált helyiség jelenthet enyhülést. Ez lehet az otthoni közegünk is, de sokaknak ebben a hőségben is dolgozniuk kell, így a kellemes hőmérséklet biztosítása mellett a munkavégzés is eredményesebb. Kellemesebbé lehet tenni így a levegőt, de arra figyelni kell, hogy a kinti hőmérséklettől ne térjen el az iroda vagy az otthon hőmérséklete, mert ennek is megihatjuk a levét. Jelentkezhet megfázás, ízületi fájdalom is.

Nem minden otthon és nem minden munkahely van felszerelve légkondival, így más megoldást kell találnunk a hűsítésre.

A folyadékpótlás az, amire általánosságban véve mindenki esetében figyelni kell, de a gyerekek és az idősek egészsége van legnagyobb veszélyben a kiszáradás miatt. Az idős személyek esetében emiatt fokozottabban szükséges figyelni, hogy mennyit isznak, mert egy bizonyos kor felett a szomjúságérzet nem úgy működik. A gyerekek figyelmét pedig nagyon lekötheti a játék, így az ő esetükben ugyancsak sűrűn kell őket a folyadékpótlásra ösztönözni. A gyerekeket és az idős embereket is naponta többször kell vízzel kínálni.

Ha nyaralunk, vagy ha csak a ki kell mozdulni otthonról, és hűvös helyet keresünk, akkor bármilyen idegennek tűnik, a templomok mindenki előtt nyitva állnak. A templomok nemcsak csodás építmények, és a hit házai, de kellemes hűvöst is adnak. Egy kis hűsölés jót tehet a testnek, és még a léleknek is.

Ahol nincs klíma, ott megoldás lehet a lakás lesötételése redőnnyel, reluxával, sötétítő függönnyel, akár vizes függöny is. A legjobb, ha még a kinti meleg levegőt sem engedjük be, vagyis becsukjuk az ablakokat. A reggeli kellemesebb hőmérsékletben szellőztessünk.

A ventilátor nemcsak hűvösebb levegőt ad, de kellemesen meg is mozgatja azt. Ha még jeget is teszünk elé, hatékonyabb megoldást kapunk. A ventilátor használata 35 fok alatt kiválóan használható, ám e feletti hőmérséklet esetében a szervezet további kiszáradásához vezethet.

A kánikula van, akit annyira megvisel, hogy otthon, pihenve is alig viseli el. Ki lehet próbálni, hogy a csuklóra és/vagy a bokára hideg vizes borogatást rakunk. Zuhanyozzunk le, vagy a lábainkat áztassuk langyos vízbe.

Kerülni kell a nehéz ételek fogyasztása mellett az alkoholos italok és a sok kávé fogyasztását.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: healthfitnessrevolution.com, lernerandrowegivesback.com, thatsmags.com)