Jump to content

Magvas kérdések és gondolatok

2018. 07. 20. 19:00

A nyárnak megvannak a maga slágerételei. Nemcsak azért fogyasztjuk előszeretettel, mert hűtve a legfinomabbak, hanem azért is, mert némelyik alapanyagnak ilyenkor van szezonja. A természet ugyanis ontja a finomságokat.

Az egyik imádnivaló gyümölcsünk a dinnye. Lehet sárga, lehet görög, a lédús és édes gyümölcs tipikus nyári sláger. Ha dinnyefogyasztásról van szó, akkor az embereket két csoportra lehet osztani.

Az egyik csoportba azok tartoznak, akik imádják a dinnyét, de csakis magja nélkül. A sárgadinnyéből kanállal könnyű eltüntetni a magokat, de a görögdinnye esetében ez már munkásabb lehet. Mégis, akik nem nyelik le a magokat, ők egyenként távolítják el.

A másik csoportot azok alkotják, akik a dinnye magjára úgy tekintenek, mint természetes velejárójuk, a dinnye húsához tartozó, így eszük ágába sincs válogatni. Elvégre a szőlőből sem vájkáljuk ki egyenként a magokat, nem igaz?

Nemcsak ízlés kérdése a magok elfogyasztása körüli kérdés, hanem felvetődik a kérdés, hogy nem okoznak-e a magvak valamilyen egészségügyi problémát? Annyi már biztos, hogy dinnye nem nő a pocakunkban a lenyelt magok után, azonban lehet, hogy hallottál olyan tanácsokat, hogy ne nyeld le azokat, mert vakbélgyulladást okoznak.

Vannak olyanok, akik csak azért magvazzák ki a dinnyét, mert nem szeretik, ahogy a foguk alatt roppan a mag. Ha azonban az egészségedet féltetted eddig, és csakis emiatt nem fogyasztottad el a dinnyemagokat, akkor most eloszlatunk néhány kételyt.

A dinnyemag semmilyen kárt nem tesz bennünk, amikor áthalad az emésztőrendszerünkön. Ahelyett, hogy kártékony lenne ugyanis számos jótékony hatással bír. Ha nemcsak lenyeljük, de még meg is ropogtatjuk a fekete magvakat, akkor olyan esszenciális aminosavakkal gazdagítjuk a szervezetünket, amelyek szükségesek az egészségünk fenntartásához. A dinnyemagok cinket, kalciumot, vasat, cinket, B-vitamint tartalmaznak.

Az emésztőrendszerbe lejutó magvak tehát nem tesznek kárt bennünk, de ha már nem zavar a magok jelenléte, akkor ne csak nyeld le, hanem rágd is meg, hogy az értékes vitaminok, aminosavak kifejthessék hatásukat.

A nemesítésnek köszönhetően megtalálható már a piacokon a mag nélküli dinnye, de ezek után kár lenne ilyenre pénzt kiadni. A dinnye ugyan legnagyobb részben vizet tartalmaz, és segíti a méregtelenítést, diétába is beilleszthető gyümölcs, kár lenne kihagyni a dinnyemagok egészségünkre gyakorolt jótékony hatását.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: abcnews.go.com, naturalfoodseries.com, rebloggy.com)