Jump to content

Természetközelség az elme épségéért

2018. 07. 19. 19:00

Sűrűn halljuk azt a kifejezést, hogy demencia, demenssé válik valaki. Az öregedés egyik tüneteként megjelenő demencia ijesztő lehet az egyén és a környezete számára is. Ez már az őrület határa lenne?

Nem az a demens, akinek annyira felpörgött az élete, hogy azt sem tudja, melyik teendőjéhez kezdjen, és ennek következtében elfelejthet határidős feladatokat, dátumokat, nem emlékszik, hogy bizonyos tárgyakat hová rakott le. Ez inkább a sűrű mindennapjaink terméke, amelyet sokan tapasztalhatunk. A demencia sokkal inkább a 65 évnél idősebb korosztályt érinti, és hátterében komoly betegségek is állhatnak, de ugyanúgy demenciát okozhat a drog, az alkohol vagy a cigaretta is. Az öregedést amúgy is nehezen viselik néhányan, és természetellenes módon próbálják meg felvenni azzal a harcot, de ha nem is küzdünk ennyire a korral, a demencia gondolata félelemmel tölthet el. Nincs annál kiábrándítóbb, hogy a megöregedett testben élő lélek még emlékezetét is elveszíti.

Gondolj csak vissza talán már nem is élő családtagjaidra, ismerőseidre, akik annak ellenére ragaszkodtak saját kis otthonukhoz, hogy az önellátás egyre nagyobb nehézséget okozott számukra. Ugyan tiszta elmével éltek, de fizikailag már egyre nehezebben bírták a ház körüli teendőket. De még nehéz mozgással is rendszeresen végeztek kerti munkát. Nemcsak azért, hogy a veteményes, a növények rendben legyenek, hanem a saját lelküknek és egészségüknek is szüksége volt a természet közelségéhez. Arra is emlékezhetsz, hogy nagyszüleid éltes koruk ellenére sem hagyták el magukat, igyekeztek mindent megoldani a ház körüli munkában, és az elméjük is friss volt. A természet ugyanis ilyen hatással tud lenni az emberre.

Jól tudjuk, hogy a rendszeres mozgás, az egészséges táplálkozás és a természetben eltöltött minél több idő pozitívan hat az emberre. Nemcsak a test fiatalsága tartható így fent tovább, de az agy is. Az életnek teljesen természetes folyamata az öregedés. Az agyunk ugyanúgy öregszik, de az egyáltalán nem mindegy, hogy csak öregedünk vagy demenssé is válunk. A kutatók számára is vizsgált terület az időskori elbutulás, amire még nem is találtak gyógymódot, de azt már felismerték, hogy akik a természet közelében élnek, kisebb az esélyük arra, hogy demenciában szenvedjenek. Egy brit kutatásban tízezer ember életét, kognitív állapotát figyelték tíz éven keresztül, figyelembe véve azt is, hogy hol élnek az alanyok. Az egyik fontos információ, amelyet a kísérletből megtudtak, hogy aki nem betondzsungelben, nagyvárosban élt, hanem a természet közelében, azok esetében kevésbé volt jellemző a demencia. A nők esetében a természet sokkal hatékonyabb gyógymód lehet. Azt még a tudósok sem tudják pontosan, hogy miként gyógyít a természet, de egy újabb érv arra, hogy minél több időt töltsünk a természetben, növények és állatok társaságában.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: newscientist.com, rd.com, aarp.org)