Jump to content

10 boros tény, az esős estére

2018. 06. 27. 20:00

A bor természet Viagrája, mégis van, aki tenyér izzadva menekül előle, holott egyetlen korttyal egy marék gyógyszert vált ki. Minden, amit mindig is tudni akartál az édes nedűről, tíz pontba szedve.

A bort pontosabban a bor alapanyagát a háziasított kerti szőlőt a Kaukázus környéki népeknek köszönhetjük, akik már i.e. 5000 körül ismerték és termelték. A szőlőből bort viszont először az egyiptomiak készítettek, és a borkészítés technológiáját is ők fejlesztették ki. Innentől kezdve a többi történelem. 

Tíz érdekes bortény

Egészséges

A szőlő egyik alkotóeleme, ami a borban is nagy koncentrációban előfordult, a rezveratrol képes az úgynevezett p53 gén serkentésére, ami egy természetes tumor gátló anyag, ezért lehetséges, hogy a vörösbor csökkentheti kockázatát a daganatos megbetegedéseknek.

Vércukorszint csökkentő

A fentiek miatt a vércukorszintre is pozitívan hat, csökkenti azt.

Immunerősítő

Polifenol tartalma kvázi védőburkot képez a szervezeten, így a fertőzések nem jelentenek veszélyt.

Vágyfokozó

Egy olasz kutatás szerint három pohár bor felpörgeti a sekélyes szerelmi életet, és természetes vágyfokozóként hat.

A színe mindent elárul

A nedű színe legfőképp arról árulkodik, hogy mely földrajzi térségből származik a bor. A sötétebb, mély bordó színű ital meleg éghajlatról származik, a világosabb nedű pedig hűvösebb égövből.

A nőkre előbb hat

A gyengébbik nem hamarabb becsiccsent az azonos mennyiségű alkoholtól, ami azzal magyarázható, hogy a nők szervezetében kevesebb víz található, így a sejtekhez hamarabb jut el a szesz.

Szerzetes készítette világhírűpezsgő

A legdrágább és legnépszerűbb pezsgőt a Dom Pérignon egy szerzetes kísérletezte ki. Nevét máig őrzi az ital.

Figyelj a fajtára!

Ha már egészséged védelmében – is – iszol válassz az alábbi fajták közül, mert ezek jóval több antioxidásnt tartalmaznak, mint a többi: cabernet sauvignon, pinot noir, zweigelt, potugieser és a merlot.

Csak a vörös

A tévhittel ellentétben nem minden borfajta hasznos a szervezet számára. A fehérbor túlzott fogyasztását például a rossz indulatú daganatok felbukkanásával hozták összefüggésbe.

Ráadás bortény: létezik egy betegség, amit oenophobiának neveznek. Ez annyit tesz, mint borfóbia.

 

Még több izgalmas cikkért keresd a  Marmalade facebook oldalát! 

 

 

(Forrás: marmalade.co.hu | Kép: pixabay.com)