Jump to content

Betapasztjuk a fájdalmat

2018. 06. 11. 19:00

Nem divathóbort, hanem egy gyógyítást, fájdalomcsillapítást segítő eszköz az, amelyet egyre többen kezdenek használni. Ismered a kineziológiai tapaszt?

Láthattál már sportolókon, vagy bárki máson is színes tapaszt. A kezeken, lábakon feltűnő színes tapaszra mindenki felfigyel. Használhatják a derékra, vállra és más izomcsoportok gyógyításaként, ugyanis a színes tapasz egyáltalán nem valami összetartozást hirdető divathóbort, hanem a fájdalomcsillapítást szolgáló kineziológiai tapasz.
A kineziológiai tapaszt mozgásszervi problémák esetén alkalmazzák önálló kezelésként, de kiegészítő is lehet más gyógymód mellett. A tapasz nem új keletű találmány, hiszen már évtizedek óta létezik. Egy japán csontkovács fejlesztette ki, azonban csak akkor vált ismertté, amikor egy holland focista használni kezdte. Mindenki látta a színes szalagot, de senki nem tudta, hogy az mi és mire való. Még azzal is megvádolták a focistát, hogy a kineziológiai tapasz előnyhöz juttatta, az doppingszerként hatott. A vádat végül elejtették, és később már sok sportoló kezén, lábán látható volt a színes tapasz. A holland focistának köszönhetően egyre inkább elterjedt Hollandiában, majd Németországban és végül egész Európában is a kineziológiai tapasz.
Ha láttál már közelről kineziológiai tapaszt, akkor azt is láthattad, hogy egy rugalmas anyagról van szó, amely ugyan ráragad a bőrre, de egyáltalán nem olyan, mint egy ragtapasz. A kineziológiai tapasz teljesen képes felvenni a bőr felszínének vonalát, mivel olyan elasztikus anyagból készül, hogy arra képes.

Kenzo Kase japán orvos volt az, aki a merev, testhez nem illeszkedő kötések, rögzítések helyett valami sokkal jobbal szerette volna a betegek gyógykezelését segíteni. A célja az volt, hogy a rögzítés mellett is sokkal jobban tudják a betegek használni sérült végtagjaikat. A kineziológiai tapaszok ezt teljes mértékben megvalósítják, mert a mozgékony és rugalmas anyag úgy fekszik fel a sérült terület bőrfelszínére, hogy az nem gátolja a szabad mozgást, de a sérült izmot, ízületet megtartja.

Talán te is láttad már, hogy nemcsak egy színű tapasz létezik, hanem többféle, ám a színek nem a hatásbeli különbség jelzésére szolgálnak, hanem a színterápia miatt lényeges. A hideg színű szalagok láttán hűsítően hat a szalag, vagyis csökkenti a gyulladást, míg a meleg színek pezsdítenek.
A kineziológiai tapasz viselése nem jár semmilyen kellemetlenséggel, mert azon túl, hogy teljes mértékben illeszkedik a bőrhöz, a testhez, még víz- és légáteresztő anyagú. Viselete kényelmes, a tapasz alatti bőr és a szövetek a szalag hatására fellazulnak, felpezsdül a vérkeringés, a nyirokrendszer is aktívabbá válik. Stabilan tartja az izmokat, és meggátolja az izomgörcsök kialakulását. A kineziológiai tapasz kiválóan alkalmazható mozgásszervi bajok kezelésére.
Használata nagyon egyszerűnek tűnik. Azt gondolnánk, hogy kiválasztunk egy számunkra kellemes színű szalagot és oda ragasztjuk fel, ahol éppen fáj, azonban mégsem erről van szó. Ha eredményt szeretnénk elérni a fájó testrészeink esetében, akkor mégiscsak szakképzett emberre van szükség, aki a tapaszokat kiválasztja, és a megfelelő helyre, megfelelő méretben felhelyezi. Aki felragasztja a szalagot – orvos, gyógytornász, természetgyógyász –, annak ismernie kell a páciens diagnózisát.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: osgpc.com, peakptandwellness.com, coastalorthopedics.com)