Jump to content

Még csak drog sem kell a függéshez – a nátha, az allergia és az orrcsepp időszaka

2018. 04. 17. 19:00

A nátha, a megfázás és az influenza is orvul lecsaphat ránk. A betegségre sosem számít az ember, az ismert allergia talán kiszámíthatóbb. A tünetek kellemetlenek. Az orr eldugulása nem fájdalmas, sokkal inkább kényelmetlen.

Nemcsak betegség okozhat orrdugulást. A tavaszi időszakkal megkezdődött a természet virágba borulása, és ezt jó néhányan megérzik. A kellemes napsütésen és a virágok illatán túl van, aki szenved. Mégpedig azért, mert küzd az allergia egyik kellemetlenségével, az orrdugulással.
Mindegy, hogy megfázásról vagy allergiáról van szó, ha nem kapunk levegőt az orrunkon keresztül az idegesítő. Akár egy átforgolódott, levegőhöz nem jutott éjszaka rávilágít arra, hogy be kell szerezni orrcseppet vagy orrspray-t, amely nyugodtabb alvást és levegőhöz jutást biztosít. A levegővétel természetes menete, ha az orrunkon keresztül szívjuk be a friss levegőt. Ám, ha azt az allergia, betegség meggátolja, akkor a szájunkon keresztül is hozzájuthatunk az oxigénhez, de kiszárad a szánk. Ez is idegesítő, és az éjszakát megszakíthatja. Igényünk, hogy újból lélegezni tudjunk az orrunkon keresztül. Az orrspay-k és cseppek megkönnyebbülést hoznak. A levegő szabad áramlását nehezítő orrdugulás kellemetlen, de az orrspay, orrcsepp használatával orrnyálkahártya bedagadását megszünteti, így újból akadálytalan a levegővétel. 

Út az oxigénhez és a függőséghez?
Biztosan hallottad már azt, hogy az orrcseppre és az orrspray-re rá lehet szokni, azaz függőséget okozhat. Ezeket a készítményeket csak néhány napig érdemes használni. Betegség esetében ez a néhány nap valóban elegendő ahhoz, hogy a tünetek mindegyike enyhüljön, megszűnjön. Az allergia időszakosan megjelenő, de tartósabb orrspay használatot igényelhet és az ember észre sem veszi, hogy már jóval több ideje használja, mint ahogy az elő van írva. A napi többszöri és tartós használat roncsolja az orr nyálkahártyáját. Könnyebb levegővételt jelenthet, de észre sem vesszük, hogy már ezek nélkül a termékek nélkül nem vagyunk képesek élni. Ám az éjszakák így sem biztos, hogy nyugodtabbak lesznek, mert ugyanúgy arra ébredhetünk, hogy bedugult az orrunk. Az alvást megszakító folyamat során újból orrcseppet használunk, de a nyugodt pihenésnek lőttek. Az orrunk egy idő után az orrcseppet is megszokja. Nem tudunk élni orrcsepp nélkül, de használatával is pont ugyanott tartunk. A hónapokon át, netén éveken át használt orrcsepp veszélyes lehet. Egy mókuskerékben találja magát az ember. Tényleg létező állapot az orrcseppfüggőség. Ezeknek a termékeknek a használatával az orrban található vérerek összeszűkülnek, könnyebben levegőhöz jutunk, ám amikor a termék hatása múlni kezd, a vékony kis erek újra kitágulnak, vérbőség jelentkezik az orrban, és dugulást okoz. Újfent az orrcsepphez folyamodunk, de a folyamatos használat mellett nemcsak az orr dugul ki, hanem a vérnyomás is megemelkedhet, a szívünk is szaporábban ver. Okozhat fejfájást, jelentkezhet légszomj is. Tönkreteszi az orrnyálkahártyát, amely következtében még a szaglásunkat is elveszíthetjük.

Az orrdugulástól át nem aludt éjszakák legalább annyira kimeríthetik az embert, mint az orrcseppfüggőség okozta, állandó használathoz szokottak életét. Az ördögi kör elkerülése érdekében csak a feltüntetett ideig szabad használni ezeket a termékeket, vagy még jobb a tengeri sós átmosás.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | news.com.au, boogordoctor.com, huffingtonpost.co.uk/képek)