Jump to content

Múltidéző: Dawson és a haverok – emlékszel?

2018. 03. 31. 17:00

Ha a ’90-es években voltál kamasz, akkor valószínűleg emlékszel még a Dawson és a haverok című sorozatra. És ha emlékszel erre a filmre, akkor talán kedvelted is. Ennek már húsz éve. Hihetetlen!

Ha annak a korosztálynak a tagja vagy, aki alig várta, hogy végre kezdődjön a Dawson és a haverok tinisorozat, akkor bizony húsz évvel ezelőtti időszakra kell visszamennünk. A sorozatot 1998 év elején indult és egészen 2003 májusáig látható volt. Hat évadot élt meg.

Felelevenítjük a múltat
A kitalált történet Capeside-ban kezdődött, ahol négy tinédzser életét, történetét követhettük nyomon. A hasonló korú kamaszok sok mindent együtt élnek meg, még a szerelmet is. Ahogy egy tinisorozatból sem hiányozhat, a Dawson és a haverok alapmomentuma a szerelem és az aköré fonódó cselekmények voltak. Vontatott és fájdalmas kapcsolatok, se veled, se nélküled állapotok.
A főhősök egyike Dawson Leery volt, akit James Van Der Beek játszott. Tudjátok, ő volt a filmimádó, álmodozó srác, aki sok időt töltött a szomszédjában lakó Joey Potterrel. Joeyt Katie Holmes játszotta, azaz Tom Cruise exfelesége. Joey csonka családban élt, és menedéket jelentett számára Dawson szobája, barátsága. A csapathoz tartozott Pacey Witter (Joshua Jackson), aki könnyen bajba tudott kerülni. A csendes vidéki város és az ott élő hármas csapathoz kicsit később csatlakozott Jennifer Lindley, akit Michelle Williams alakított. A New York-ban élő lány listáján már annyi rossz cselekedet gyűlt össze, hogy a vidéken élő mélyen vallásos nagyihoz küldték a szülők, hogy rendet és fegyelmet tanuljon. A kamasz fiatalok élték mindennapjaikat, és ahogy a tinik életében az lenni szokott, tele volt szerelemmel, szakításokkal, fájdalommal, keresték önmagukat, helyüket a világban. Nagyjából ez volt a sorozat fő mondandója is, és ezt egészen a hatodik évadig húzták. A sorozat legvégére a gyerekekből felnőtt vált, de mindenki megmaradt olyannak, ahogy a kezdetek kezdetén megismertük őket.

A tinisorozat szereplői hírnévre tettek szert, amely a mai napig életben tartotta ismertségüket. Mindegyiküket annyira elindította a sorozat, hogy meg is maradtak a filmes szakmában. Katie Holmes (vagyis Joey) és Michelle Williams (Jen) is híres színészhez ment feleségül, ám míg Katie nevét leginkább csak azért ismerjük, mert Tom Cruise volt a férje, addig Michelle valóban bizonyított több filmekben. 

Húsz éve kezdődött
1998-ban adta le a televízió a Dawson és a haverok című sorozatot, vagyis ennek már húsz éve. Ennek apropójából állt össze megint a négyes egy fotósorozat erejéig. A rajongók éppen emiatt reménykednek azon is, hogy talán folytatás is lehetne. 2012-ben valóban eljátszott ezzel a gondolattal James Van Der Beek, hogy milyen jó lenne folytatni a sorozatot, de jó forgatókönyv híján ez ennyiben is maradt. Pedig rajta kívül Michelle Williams is benne lett volna a közös forgatásban.

(Forrás: marmalade.hu | spy.nzherald.co.nz, daninseries.it/képek | youtube.com/videó)