Jump to content

Átálltunk. Átálltunk?

2018. 03. 30. 17:00

Néhány napja már előrébb pörgettük óráinkat. A legtöbben csak aznap bosszankodtunk, főleg akkor, ha elfelejtettük megigazítani az órákat és a régi idővel számoltunk. Kevesebben vannak talán azok, akik még mindig az átállításon bosszankodnak.

Előnyök
Lehet szeretni vagy nem szeretni az óraátállítást, de jelen van életünkben. Jobb minél hamarabb ahhoz alkalmazkodni és elfogadni. Hiába vitatják hatékonyságát, nálunk még mindig érvényben van.
Ahelyett azonban, hogy az óraátállításon kesergünk, nézzük csak, hogy milyen előnyét élvezhetjük. Egy órával korábban kell kelnünk ugyan, és ez sokunknak rosszul esett vasárnap, de ha ráérős hétvégénk volt, akkor nem sokat befolyásolt az ellopott egy óra. Másnap viszont már nem is éreztük az egy óra elvesztését. Azonban amit ezáltal nyertünk, annak pozitív hatását is élvezhetjük, és még inkább érezhetnénk, ha végre még az időjárás is támogatna ebben. A tavaszi óraállítás során korábban ébredünk, de így tovább élvezhetjük a napfényes órák számát is. Akkor, amikor már minden készletünk kimerült D-vitaminból, vágyunk a melengető napsugárra, igenis sokat számít a plusz óra. Több lehetőségünk lesz arra, hogy napfényhez és D-vitaminhoz jussunk, több időt tölthetünk a szabadban még iskola és munka után is. A nap levezetéseként nagyobb kedvünk van egy sétára is a jó időben. A természet, a napfény, a mozgás, a friss levegő boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá tesz mindenkit. Az aktívabb mozgás pedig még a fogyáshoz is hozzásegíthet. Nap végére kellemesen elfáradunk, így az alvás is jobbá válhat.
A tavaszi természetes fény nagyjából megegyezik az ember természetes bioritmusával. Azok ennek előnyét kevésbé élvezhetik, akik váltott műszakon belül éjszaka dolgoznak. Télen már kora délután mesterséges fény mellett kellett dolgainkat végezni, de most kihasználhatjuk a természetes fényt és mellőzni lehet a lámpák használatát.

Hátrányok
Egyesek szerint az energiamegtakarítás egyáltalán nem jelentős, tehát a mizériára nem is lenne szükség. Legnagyobb hátrányának mindenképp az egy óra veszteséget érezzük. Ezt főleg az első napon hangoztatjuk, és talán érezzük is. Kutatásokkal igazolták, hogy az óraállítás utáni napokban nehezebb az emberi bioritmusnak felvenni ezt az időeltolódást és ez megérződhet a munkában is, amelytől idegesebbé válhatunk.
Nehezebben koncentrálhatunk a feladatainkra, de a közlekedésre is igaz ez, mert megemelkedik ebben az időszakban a balesetek száma is.
Az átállás utáni egy-két hét egyesek számára kellemetlenségekkel járhat. Olyan tünetekkel szembesülhetünk, mint alvászavar, fáradékonyság, depresszió, étvágytalanság. Kutatásokkal igazolták, hogy az óraátállítás megnöveli az esélyét az agyvérzésnek és a szívrohamnak.

(Forrás: marmalade.hu | globalnews.ca, wheremilan.com, personalsprebucuresti.wordpress.com/képek)