Jump to content

Van kedved tojást festeni és díszíteni? Itt van az ideje

2018. 03. 28. 19:00

Már a nyakunkon a húsvét, közelít az ünnep. Ideje lesz ráhangolódni. A tavaszi nagytakarítás után szükség van olyan kreatív elfoglaltságra, amely az ünnephez köthető, de hasznos családi móka lehet. Lehetne ez a tojásfestés, díszítés is.

Ha gyermeked van, akkor biztosan találsz magad körül legalább egy aktív, az ötletet támogató személyt, aki szívesen venne részt a tojásfestésben, díszítésben. Ha a ház körül nincs tojást adó tyúk, akkor a boltból vagy a piacról kell beszerezni. Legyél előretekintő és fehér héjú tojást részesíts előnyben, mert azon a színek sokkal jobban fognak érvényesülni. Amennyiben a tojások nemcsak dekorációként fognak szolgálni, hanem a locsolkodni érkező fiúk is abból fognak kapni, úgy ne fújd ki a nyers tojást belőle, hanem főzd keményre. Nemcsak színes csodákat kínálhattok az érkező locsolkodóknak, hanem finom falat is lesz egyben. A főtt tojások héját töröld át és zsírtalanítsd, hogy a festék jobban tapadjon a felszínükre.

Fess természetes anyagokkal

A tojások előkészítése után az alapszínek megadásához a természetből nyert növények is megadhatják a kellő árnyalatot. Nézzük, hogy miből milyen színt nyerhetsz! A sárga tojás eléréséhez 2-3 répa, egy evőkanál kurkuma, valamint fél liter víz szükséges. Narancssárga színhez keress gyermekláncfüvet, és annak is gyökerét kell kifőznöd, amihez pirospaprikát szórva élénkítheted a színt. A halványzöld színt a spenót, a sárgarépa zöldje, a fű, a csalánlevél szolgáltathatja. Barna szín eléréséhez használj lilahagyma héját, és vörösesbarna árnyalatú tojást akkor kapsz, ha a vöröshagyma száraz héját eltávolítod, minél tovább a vízben tartod a tojást. A kávé adhatja meg a tojáshéj halványbarna színét. Élénkebb színek esetében, mint mondjuk a kékeslila, áfonyát használj, a ciklámen eléréséhez cékla lesz jó. A kék szín eléréséhez szükséged lesz lilakáposztára (ecet nélkül), a feketéhez pedig diólevélre. Bármelyik színt szeretnéd a tojásnak kiválasztani, a festeni való növényt legalább 20-30 percig főzd. Fél liter festőanyaghoz, adj hozzá legalább három evőkanálnyi ecetet (kivéve a kék esetében), így élénkebb színeket kapsz végeredményül. A kész festővízbe helyezd el a tojásokat és addig hagyd benne, amíg az általad kívánt árnyalatot el nem éri. Miután kész van, csak szárazra kell törölni a tojásokat, majd hogy csillogóvá is tedd, olajos vagy zsíros vattával kend át a felületüket.

Filccel is lehet dolgozni

Ha a természetes anyagokkal történő festés túlságosan időigényesnek és macerásnak tűnik, akkor alkoholos lakkfilccel ugyanúgy díszíteni tudod a tojásokat. Bármilyen mintát rárajzolhatsz, és akár névre szóló lehet egy-egy darab.

Otthoni dekorációként

Ha sajnálod a tyúktojást pusztán a lakás díszeként felhasználni, akkor vásárolhatsz műanyag- vagy hungarocell tojásokat. A műanyagra lehet festeni vagy flittert ragasztani, a hungarocellre is igaz ez, de egy nagyon egyszerű ötlettel igazi különlegességet alkothatsz. Vegyél dekupázsragasztót, kend be a hungarocelltojás felszínét ragasztóval és görgesd át a tojást dekorcukorban. A dekupázsragasztó annál a megoldásnál is kiváló lesz, amikor a műanyag- vagy hungarocelltojást natúr kenderzsinórral tekered körül. Díszítheted csipkével, színes szalaggal, gyöngyökkel.

Ha sok a szabadidőd, akkor van egy ötletünk, hogy mit csinálj. A műtojás alapszínének megadása után, az igazi tojás tört héját mozaikként ragaszthatod fel. Időigényes, de rendkívül mutatós dekorációt kapsz. Amennyiben gyors, de különleges megoldásra vágysz, rajzolj kedves arcot a tojásnak, majd apró (akár ibolya vagy más növény is lehet) virágokból fonj koszorút. A kis koszorú alapja drót legyen, így könnyű lesz belefogni a növények rövidke szárát. Egyszerű, de nagyon bájos megoldás.

Vond be gyermekeidet ebbe a kreatív feladatba. Nagyszerű családi elfoglaltság és móka, a végeredmény pedig az otthonotok és az ünnepi asztal dísze lehet.

(Forrás: marmalade.hu | brit.co, blogs.utas.edu.au, abcnews.go.com/képek)