Jump to content

Egérkísérletek igazolták, hogy az elhízás rontja az ízlelést...

2018. 03. 23. 14:49

A kísérletet a Cornell Egyetem laboratóriumában végezték. A kutatók szerint ez az eredmény új irányt adhat a túlsúly kezelésének.

Robin Dano élelmiszer-kutató csoportja az ízlelőbimbókat vizsgálta, a nyelven elhelyezkedő sejtcsoportokat, amelyek az öt ízfélét – az édeset, a savanyút, a sósat, a keserűt és az ötödik íznek nevezett umamit – érzékelik.

A kövér egereknek kevesebb ízlelőbimbójuk volt

A kutatócsoport előbb magas kalóriatartalmú ételekkel felhizlalta az egereket, aztán a kísérleti állatok nyelvének egy olyan részén, ahol sok az ízlelőbimbó, megszámlálták azokat. A meghízott egereknek 25 százalékkal kevesebb ízlelőbimbója volt, mint a normális étrenden lévő sovány egereknek – ismertették az eredményt. Dano magyarázata szerint az ízlelőbimbók sejtjei folyamatosan újratermelődnek, ezeknek a sejteknek az élettartama pedig mintegy tíz nap. A teljes sejtállomány kicserélődése úgy négy hét alatt zajlik le. Ennek a ciklusnak mindkét része sérült az elhízott egereknél: a normális sejtpusztulás felgyorsult, az utánpótlás viszont visszaesett.

Az ízérzékelés és testsúly között szoros a kapcsolat

A kutatók kizárták, hogy az eredményt a hizlaló étel okozta volna. Az elhízásnak genetikailag ellenálló egerek ugyanis hiába ettek hizlaló ételt, az ízlelésük nem károsodott. A kutatók ekkor egy másik lehetséges ok felé fordultak: a szervezetben kialakult krónikus gyulladás lehetőségét vizsgálták. Úgynevezett TNF-alfa gyulladásmolekulákat injekcióztak a sovány egerek nyelvébe, és kiderült, hogy ennek hatására gyorsabban haltak el az ízlelőbimbóik sejtjei.

A tanulmány az ízérzékelés és a testsúly közötti kapcsolatra világít rá – mondta el John Morton, a Stanford Egyetem sebésze, aki nem vett részt a mostani kutatásban, azonban évekkel ezelőtt saját pácienseivel végzett egy kutatást, amelyben gyomorszűkítő műtét előtt és után tesztelte ízérzékelésüket. Eredményei szerint a súlycsökkenés után jobban érezték az ízeket.

Fontos a tudatosság a táplálkozásban

Morton azt ajánlotta pácienseinek, hogy tudatosan egyenek, az étel látványát és illatát is élvezzék ki, és alaposan rágják meg a falatot lenyelés előtt. Nem csak az étel mennyisége okozhat elégedettséget – fűzte hozzá.

(Forrás: marmalade.co.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)