Jump to content

Plogging, a sokszorosan hasznos mozgásforma

2018. 03. 20. 19:00

Ha az időjárás nem is úgy mutatja, azért már lélekben a tavaszra készülünk. Szeretnénk már a természetben lenni minél többet. Hacsak nem tartozol a fanatikus futók közé, akkor talán azt az időjárást várod te is, amikor már a hideg, a hó és az eső sem állja utadat.

Ha a természetbe vágysz, mozogni szeretnél, akkor még hatékonyabb tudsz lenni. Nemcsak az egészséged és a tested formálása ügyében tehetsz sokat, ha a svéd fitneszt választod, hanem még a környezetért is. Hallottál már a ploggingról?

Ha már nem lepi fehér hólepel a tájat, akkor nemcsak a futásnak lesz nagyobb értelme, de a szemetet is könnyebb felfedezni, összeszedni. Már csak azt nem érted, hogy mi köze van a futásnak a szemétszedéshez? Annyi, hogy egyszerre törődsz a saját tested, valamint a környezet védelmével. A mai kor embere ugyanis nagyon könnyen szembesülhet az elkényelmesedett világ egészségügyi hátrányával, az elhízással, és az abból következő betegséggel. Ugyanez a jólét pedig kihat a környezetünkre is, mert egyre nagyobb méreteket ölt a környezetszennyezés, a szemetelés.

A skandináv mozgásforma azt jelenti, hogy elindulsz kocogni, és vihetsz magaddal egy szemeteszsákot vagy szatyrot, a kezeidre nem árt gumikesztyűt húzni, és már csak annyi a dolgod, hogy futás közben észrevett szemét mellett nem haladsz tovább, hanem összegyűjtöd azt. A plogging tehát nem más, mint szemétszedő kocogás. A svéd plogga egy összevont szóalak, amely a „fut”, és a „vedd fel” kifejezésekből alakult ki.

A Svédországból indult futás idehaza is igen hatékony lehetne. A plogging a svédek között egyre inkább terjed és más saját közösségeket is létrehoztak, így csoportban történik a futás is, de a szemétszedés is. Kihat az ember egészségére a jótékony futás, de egyben a kapcsolattartást is segíti más emberekkel. Futás közben újabb személyekkel ismerkedhetnek meg, barátságokat lehet kötni, arról pedig nem is beszélve, hogy többen még hatékonyabban tisztítják meg a környezetet.

A futás végeztével az összegyűjtött szeméttel egy szemetesig kell elfáradni, hogy jól végzett munka eredményétől megszabadulhass. Az a tudat, hogy a környezetünk megóvását is segíted a futással, elterelheti a figyelmed arról, hogy mennyire el vagy fáradva. Ugyanezt segítheti az is, hogy a közelben lévő kukákat pásztázod, vagy pedig az eldobott hulladékra tereled a figyelmed. Jobban megismerheted a környékedet. A ploggingba bevonhatod a családodat, a barátaidat is, de egyedül is hatékony lehetsz.

Nemcsak a településen, a környékedben lehet ploggingolni. Sajnos ma már az erdei utak sem mentesek az ember által eldobott szeméttől. Bármilyen gyönyörű erdős területen futhatsz, szemetet biztosan fogsz találni. Elkeserítő, de egyben számodra jó lehetőség a plogging gyakorlására.

Ez a mozgásforma nemcsak ingyenes, de még te tehetsz a természetért és az egészségedért, valamint mások számára is jó példát mutatsz. Talán még csatlakozni is fognak hozzád.

(Forrás: marmalade.hu | stuff.co.nz, cmdsport.com/képek | youtube.com/videó)