Jump to content

Ez lenne a megoldás a szklerózis multiplexre?

2018. 03. 20. 15:58

Egy nemzetközi vizsgálat szerint őssejtterápiával javítani lehet a betegek állapotán. Az orvosok azonban hangsúlyozták, hogy az eljárás nem alkalmas minden szklerózisos beteg kezelésére.

Mintegy száz, szklerózis multiplexben szenvedő beteget vontak bele abba a nemzetközi vizsgálatba chicagói, sheffieldi, uppsalai és Sao Paoló-i kórházakból, amelynek során az őssejtterápia hatékonyságát kutatták. Ez olyan típusa a betegségnek, amikor az új tünetek elszigetelt rohamokban jelentkeznek, és azokat javulási időszak követi. A vizsgálat időközi eredményét a Csont- és Csontvelő-transzplantáció Európai Társaságának éves konferenciáján hozták nyilvánosságra Lisszabonban.

Az őssejt terápiával kezelt betegek állapota javult

A pácienseket két csoportra osztották: az egyik csoportot őssejt terápiával kezelték, a másikat pedig gyógyszerekkel. Az első csoport immunrendszerét az őssejtbeültetés előtt rákgyógyszerekkel rombolták le, a beavatkozáshoz a páciensek véréből és csontvelőjéből vett őssejteket használták. Ezeket nem érintette a szklerózis multiplex, és újjáépítették az immunrendszert. Egy évvel később az őssejtterápiával kezelt csoportból csupán egy páciens mutatott visszaesést, míg a gyógyszerrel kezelt betegek közül negyven állapota rosszabbodott. Átlagosan három év után ötvenkét páciens közül három állapota rosszabbodott, míg a kontrollcsoport ötven betege közül harmincé.

A szklerózis multiplex krónikus, a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos betegsége, melynek következtében károsodnak az idegsejtek és az idegsejteket körülvevő, úgynevezett myelin. Döntően fiatal felnőttkorban jelentkezik, és az esetek felében a visszafordíthatatlan szövetkárosodás miatt rokkantsághoz vezet. A világon mintegy 2 és fél millió embert érint. A nők valamivel hajlamosabbak a betegségre. Az őssejttel kezelt betegek fogyatékossága csökkent, míg a gyógyszeres csoport tünetei rosszabbodtak. A vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy az őssejt beültetés hatékonyabb az elérhető legjobb gyógyszereknél.

Bizakodva tekintenek a kutatók a jövőbe

Richard Burt vezető kutató, a Chicagói Északnyugati Egyetem tudósa megjegyezte, hogy a neurológiai szakemberek ugyan szkeptikusan fogadták ezt a kezelést, de úgy gondolja, hogy ezek az eredmények meg fogják változtatni a véleményüket. A sheffieldi Royal Hallamshire Kórház vér- és csontvelő-transzplantációs igazgatója pedig azt hangsúlyozta, hogy nagyon izgatottak az eredmények miatt, hiszen azok azt jelzik, hogy ez az eljárás segíthet olyan pácienseken is, akik nem reagálnak a gyógyszeres kezelésekre. A sheffieldi kórház neurológusa mindezekhez hozzátette, hogy bár ez csak egy időszaki elemzés, mégis ez a legjobb eredmény, amelyet bármilyen szklerózis multiplexszel kapcsolatos vizsgálatban látott. Példaként hozta a vizsgálatban részt vett egyik női beteget, akinél 2010-ben, 28 éves korában diagnosztizálták a kórt.

A betegség miatt előfordult, hogy fel sem tudott kelni, és egy időre kerekesszékbe kényszerült. Kognitív gondolkodását is befolyásolta a betegség, úgy érezte, ködbe borult az agya, félreolvasott szavakat és nehezére esett a beszélgetés. 2015 októberében végeztek rajta őssejt beültetést és ma már teljesen egészséges. Egy évvel a beültetés után férjhez ment, egy hónapja született meg kislánya.

A terápia nem minden betegnél hatásos

A transzplantáció költsége, mintegy 30 ezer font – ami több mint 10,5 millió forintnak felel meg – ugyanannyi, mint néhány szklerózis multiplex elleni gyógyszer éves adagja. Az orvosok azonban kihangsúlyozták: az őssejtterápia nem alkalmas minden szklerózisos beteg gyógyítására, a kezelés kimerítő lehet, kemoterápiára van szükség, valamint néhány heti elkülönített kórházi tartózkodásra.

(Forrás: marmalade.co.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)