Jump to content

Sokan összetévesztik, de más a kezelés

2018. 03. 13. 17:00

Nekünk, nőknek annyi mindennel szembe kell néznünk. Nem elég, hogy havonta küzdenünk kell a menstruációval és annak minden kellemetlenségével, még könnyen megfertőződhetünk valamilyen kórokozóval.

Lehet, hogy te is csak a televízióban mostanában elhangzott reklám által hallottál a bakteriális vaginózisról? Korábban azt sem tudtuk, hogy ez létezik. Ha valamilyen női bajunk volt, nőgyógyászunkhoz fordultunk, aki megállapította, hogy van-e gond, mivel állunk szemben és annak kezelését módszeresen megkezdtük. Ha volt is már ezelőtt bakteriális fertőzéssel, a bakteriális vaginózis talán mégis idegenként csenghetett addig, amíg a reklámban nem hallottuk. Gombás fertőzésre gyanakszunk legtöbben, ha odalent valami gond van. Nem is sejtjük, hogy a legtöbb fertőzést nem a gombák, hanem a baktériumok okozzák. Sőt, a bakteriális vaginózis a nők leggyakoribb betegsége, amelyek igencsak kellemetlen.

No, de beszéljünk arról, hogy mi is az a bakteriális vaginózis. Mint azt már tudjuk, ez egy bakteriális fertőzés, amely azt jelenti, hogy a hüvelyben jelen lévő hasznos baktériumok számát meghaladják a nem oda való, káros baktériumok. Ilyenkor a normál pH érték felborul odabenn és már ki is alakult a bakteriális vaginózis. A hüvely pH-ja alacsonyabb 4,5-nél normál esetben, ha ennek az értéke megváltozik, azt megérezzük. Sokkal inkább kellemetlenségről van szó, mint fájdalmas betegségről. Szürkés-fehéres vizes állagú folyást eredményez a rossz baktériumok elszaporodása, amely önmagában is kellemetlen, de a még rosszabb, hogy kellemetlen szaggal jár. Még inkább felerősödhetnek ezek a tünetek szexuális együttlétkor, valamint menstruáció ideje alatt.

A bakteriális vaginózis nem szexuális úton terjedő betegség. Nem jár irritációval vagy fájdalommal, csak a kellemetlen, fent említett tünetekkel. Sokan tévesztjük össze a bakteriális fertőzést a hüvelygombával, pedig kezelésük nagyon eltér.

Hála a reklámnak ma már azt is tudjuk, hogy orvosolható a Canesten kimondottan erre a gondra készített termékével. A praktikusan csomagolt egy hetes kúra megkönnyítheti a fertőzés megszüntetését. Szerencsére azonban számos más házi, természetes megoldás is segíthet a kellemetlen probléma leküzdésében. Akár már a joghurt fogyasztásával is segíthetünk a „rossz” baktériumok számának lecsökkentését, és helyileg is alkalmazható. A joghurtban található baktériumok segíthetnek a helyreállítani a hüvely pH értékét, a joghurtba áztatott tampon felhelyezése kiváló megoldás lehet. A fokhagyma egy másik természetes ellenszere a bakteriális vaginózisnak, amelyet lokálisan is lehet alkalmazni, és egész szervezetünkre is jó hatással lehet, ha fogyasztjuk. A teafaolaj a fertőzés megszüntetésében szintén szerepet játszhat. Langyos vízben kell néhány csepp olajat feloldani és az adott felületet leápolni. A bakteriális vaginózis jól kezelhető probléma. 

(Forrás: marmalade.hu | koznazna.com, vietbao.vn, stiplus.com.au/képek)