Jump to content

Jelentősen megváltozott a nők társadalmi szerepe

2018. 03. 08. 16:00

Folyamatosan nő a nők szerepe a munkaerőpiacon, sőt, egyes kutatások szerint átlagosan jobb vezetőnek számítanak mint a férfiak. 

 

Folyamatosan növekszik a nők szerepe a munkaerőpiacon, és a felmérések is azt bizonyítják, hogy minden területen meg tudják állni a helyüket. A munkapszichológus a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, átlagosan a nők jobb vezetők mint a férfiak. Klein Sándor kifejtette, egy viszonylag új felmérés készítői öt fontos vezetői tulajdonságot vizsgáltak, és az eredmény alapján átlagosan négyben jobbak voltak a nők mint a férfiak. Ilyen például a nyíltság, az innováció, a módszeresség vagy a világos beszéd. „A felmérés szerint, mindemellett egy kicsit jellemzőbb a nőkre a módszeresség és a céltudatosság is, valamint a segítőkészség” – magyarázta a munkapszichológus.

Azonban a munkahelyi stresszt a férfiak kezelik jobban. Klein Sándor úgy fogalmazott a „nőket valahogy könnyebben kikezdi a munkával kapcsolatos stressz”. Hozzátette, általánosan a nők érzelmi stabilitása gyengébb mint a férfiaké.

A különbségeket tekintve Papszt Kriszta tanácsadó és a Magyar Vállalkozó Nők Közhasznú Egyesület elnökségi tagja megemlítette, hogy a kisebb-nagyobb problémák megjelenésekor sokkal kevesebb nő adja fel a vállalkozását.

„Kitartóbbak vagyunk, bár ez nem mindig előny. Ha valami nem működik, a férfiak hamarabb elengedik az üzleti ötletet, racionálisabbak és továbblépnek, a nőknek azonban idő kell ahhoz, hogy megtanulják, nem biztos, hogy kudarcként kell megélni, ha valami nem működik, hanem inkább terelővonalként, például vegyünk új irányt vagy új szempontokat a továbblépéshez” – mondta Papsz Kriszta.

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet egy nő sikeres egyszerre több területen is, úgy válaszolt: meg kell találni az arany középutat. Részletezte, lehetünk sikeresek akár családban, akár vállalkozásban, mindenkinek tisztán kell látnia az egyéni céljait, és azt is, hogy mi az, amit fel tud áldozni egy másik cél érdekében. Arról is beszélt, úgy látja, hogy az utóbbi időben nagyot fordult a világ, ugyanis nemrégiben olvasott egy közvélemény-kutatást, amelyet több ország egyetemein végeztek a gyermekvállalással kapcsolatban.

„Számomra megdöbbentő volt, hogy a mai egyetemista lányok, hölgyek mennyire kevésbé akarnak gyereket és a férfiak, a férfiúk meg igen” – fejezte ki aggodalmait a tanácsadó.

Klein Sándor ezt úgy kommentálta, a változás kétségtelen, azonban nem gondolja, hogy ez a  végtelenségig így marad. Úgy vélekedett, ezek a hullámok hosszú idő alatt jönnek és mennek, és viszonylag hosszú idő alatt bontakoznak ki.

A nők társadalmi megbecsültségéről Papsz Kriszta úgy vélekedett, hogy egy rendkívül ingoványos kérdés, jelenleg amúgy is sok kampány folyik a nőkért, és lassan minden a nőkről szól, amivel egyébként nem ért egyet, ugyanígy a női kvótákkal sem.

(Forrás: marmalade.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)