Jump to content

A jó illat mérge

2018. 03. 08. 19:00

Sokat adunk a külsőségekre, hiszen megjelenésünk alapján is megítélnek minket. Nemcsak az öltözködésre fordítunk nagy figyelmet, de ügyelünk hajunkra, körmeinkre, bőrünkre és arra is, hogy jó illatúak legyünk.

Egyáltalán nem hátrányos, ha odafigyelünk személyes higiéniánkra. Igaz ez mindig, de akkor különösen, ha másokkal együtt dolgozunk, mindig tömegben vagyunk. Létezik a másik véglet is, amikor annyira sok parfümöt fújnak magukra egyesek, hogy az illatáradat szinte leteríti a vele egy légtérben lévőket.

Kellemesebb egy parfümözött ember közelében állni, mint egy izzadságszagtól és bűzlő mellett. Ez egyértelmű, és díjazzuk is, ha valaki igényes, azonban arról kevesebbet hallunk, hogy ezek a termékek nemcsak a környezetre lehetnek károsak, de ránk is.

Elkötelezett híve vagy egy-egy parfümmárkának? Nincs olyan nap, hogy kedvenc parfümöd illata nélkül indulj el? Miközben befújod magad, valószínűleg nem gondolsz arra, hogy milyen hatással lehet bőrödre a termék, de arra sem, hogy netalán a környezetet szennyezi. Nem csoda, hiszen a kellemes illat elnyom minden negatívumot, na és a reklámok sem hirdetik ezeket fennhangon. Márpedig a parfüm az a termék, amely a legtöbb vegyi anyagot tartalmazza, ráadásul nagy arányban. Gondoltad volna, hogy ötszáz féle kemikáliát is tartalmazhat egy-egy jó illatú üvegcse? A sokféle anyag között több olyan is van a parfümökben, amelyek mérgezőek, és normális esetben, önszántunkból biztosan nem vinnénk fel a bőrünkre. A parfümökben lehetnek számunkra ismeretlen, de nagyon veszélyes vegyületek is, amelyek befolyásolhatják idegrendszerünket, de akár a rákos megbetegedésért is felelősek lehetnek.

A sokféle vegyi anyag hat egymásra és természetesen az emberre is. Az érzékenyebbek számára a parfümök olyan tüneteket okozhatnak, mint fáradtság, a szemek irritációja, fejfájás és szédülés, izomfájdalom, nyirokcsomó duzzanata, bőrirritáció, puffadás.

Ha a parfümök egészségkárosító hatására sem gondoltunk, akkor valószínűleg arra sem, hogy azok a környezetre is veszélyes lehetnek. Egy amerikai kutatás eredménye szerint a lakott terület levegőjének szennyezésében szerepe van az autó kipufogógázának is, de emellett a parfümöknek és a festékeknek legalább ugyanakkora hatással vannak.

Ahogy a parfüm kikerül a levegőbe és a bőrünkre a permetezés által, úgy érintkezik a levegővel és a napfénnyel, amelyek reakcióba lépnek egymással és roncsolják a Föld ózónrétegét. A tudományos szakemberek vizsgálata szerint a kipufogógáz és a parfümök hasonló mennyiségben tartalmaznak az egészségre és a környezetre is káros hatású vegyületeket.

Egyre többet foglalkoztatja a tudósokat az, hogy környezetkímélő járműveket állítsanak elő, amelyek fokozatos leváltanák a mostaniakat. Ám, ha a parfümök legalább annyira károsak, mint a mostani autók, akkor lehet azok használatát is szabályozni fogják?

(Forrás: marmalade.hu | gorgeousfm.com, discovermagazine.com, giphy.com/képek)