Jump to content

Ha kevés a pénz, újratervezést igényel

2018. 02. 27. 17:00

A pénz olyan nagy úr, hogy nemcsak kapcsolatokat teremthet, hanem kapcsolatokat is tehet tönkre, és ezt akár a saját bőrünkön is tapasztalhattuk már. A pénz körül forog az életünk, hiszen naponta emiatt indulunk el dolgozni.

Nagy jelentősége van a pénznek, sok család havi elkölthető pénze úgy van kimérve, hogy abból félretenni semmit nem tudnak. Minden pénzbe kerül: a lakás fenntartása, a gyerekek iskoláztatása, ruháztatása. Annyira elviszik a hétköznapok a pénzt, hogy arra nagyon sok család esetében nincs is mód, hogy félretegyenek valamennyi összeget minden hónapban. Manapság pedig nagy szükség lenne, hogy az embereknek legyen tartaléka. Sok családi törés okozója volt már pénzügyi probléma. A rokoni kapcsolatok megromlása, a családok szétesésnek sokszor oka a pénzhiány.

A pénz olyan eszköz, amely a boldogulásunkhoz nélkülözhetetlen, de nem is a pénz vagy annak hiány jelenti a legnagyobb problémát, hanem a pénzzel való kapcsolatunk. Egyénekre, családra lebontva nagy mozgatórugó a fizetőeszköz felhalmozása, gyűjtése, és ez most, a gazdasági világválság idején igencsak bravúros. A legtöbb család életét megnehezíti, hogy olyan vagyonhoz jussanak, amellyel nyugodt életet tudnak élni. A pénz megszerzése nagy nyomással van szinte mindenkire, és ez stresszel jár. Ha a családon belüli feszültséget sokszor a pénz okozza, és az állapot tartósan megmarad, akkor várható, hogy a családon belül is viták robbannak ki, amelyek a családi meghittséget is alááshatják. Nemcsak gazdasági világválsággal kell szembenézni, hanem családi válsággal is. Ezt kellene elkerülni.

Ha kiürült a családi kassza és stabilizálni szeretnéd a helyzetet, akkor ideje átnézni, hogy mivel is gazdálkodhattok. Vizsgáld meg a pénzügyi helyzetedet. Nézd meg, hogy mi visz el sok pénzt, lehet, hogy tudnál belőle faragni. Az első lépcsőfok az, ha észreveszed, hogy hol folyik ki a kezedből a pénz. Összébb kell húzni a nadrágszíjat. Bizony, a jóhoz könnyen hozzászokunk, de olykor kompromisszumokat kell kötni saját magunkkal is. A legszükségesebbekre kell koncentrálni, van, amiről le kell mondanunk legalább ideiglenesen. A családi kassza kezelése, a kiadások és a bevételek karbantartása csupa matematika. Úgy kell költeni, hogy azzal kell számolni, ami bejön. Tovább ne nyújtózkodjunk! Számolni, kalkulálni kell, és ez a család minden tagjára vonatkozik. A szűkös időszakban ez biztosan lemondásokkal fog járni.

A családi pénzügyeket érintő kérdésekben sosem egyedül kell döntetni. Ha a gyerekek is már nagyobbak, akkor őket ugyanúgy be kell vonni a beszélgetésbe, hiszen az esetleges változások őket is érinthetik. Egyedül cipelni egy család terhét nemcsak nehéz, de frusztráló is. A gyerekeket is rá lehet venni, hogy gyűjtsenek, értékesítsék egy-két megunt holmijukat. Amennyiben lehetőségetek van, úgy havonta, még ha kis összeget is, de érdemes félretenni és ezt a gyerekek zsebpénzéhez mérten is meg lehet tenni. A családi összefogás és problémakezelés megoldhatja a nyomasztó pénzügyi kérdést, a családtagokat akár még közelebb is hozhatja egymáshoz.

(Forrás: marmalade.hu | synchronybank.com, myassignmentservices.com, goodhousekeeping.com/képek)