Jump to content

Korunk táplálkozási dilemmái II.

2018. 02. 24. 11:10

Napjainkban általánossá vált, hogy „kényelmesebben” élünk, sokkal kevesebbet mozgunk, és többet fogyasztunk, mint amire szervezetünknek – az aktivitási szintje mellett – igénye lenne.

A választás szabadsága

A lassan gyarapodó kilók következménye egy idő után már nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi probléma is, melyből egyedüli kiutat az életmódváltás jelent. A megvalósítás, az évek során kialakult szokások, ízlés áthangolása azonban korántsem egyszerű. Nem lehet mindenkire egyformán érvényes sémákban gondolkozni, hanem kizárólag egyénre szabottan. A siker kulcsa mindenképpen a – belső indíttatást követı –, lehetőségekhez mért változtatásokban rejlik, amelyhez a rendszert mindenkinek a saját igényeit szem elött tartva kell kiépítenie.

Ebben a folyamatban a dietetikus szakmai koordinálása sok esetben nélkülözhetetlen. A kúra-jellegű megszorítások és korlátozások helyett a hosszútávra szóló tervezésben segít, ha átgondoljuk a legfontosabb változtatási pontokat. Ideális esetben napunk legnagyobb energiahányadot képviselı, s egyben – mivel többnyire otthonunkon kívül költjük el – legnehezebben befolyásolható étkezése az ebéd. Az adott kereteken belüli döntés azonban ekkor is a mi kezünkben van, ezért fontos mérlegelni.

Megelőzés: információ

 A megfelelő életmód-változtatás kiindulópontja mindig a megbízható forrásból származó tájékozódás, hiszen helyes döntéseket csak hiteles információk alapján tudunk hozni. Az élelmiszerek közötti eligazodásban, az egészségtudatosság kialakításában ezért nagy segítséget jelenthet az élelmiszereken található – a gyártók által garantált, valóságnak megfelelı adatokat tartalmazó – címkék tanulmányozása. Erre példa az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján, táplálkozási szakértők által kidolgozott egységes, informatív jelölési rendszer, amelynek a bevezetését – a 2006. nyarán Brüsszelben tett közös megállapodás értelmében – a világ legjelentősebb élelmiszeripari cégei vállalták. Ennek lényege, hogy közérthető ikonokkal és táblázatokkal illusztrálják az adott mennyiségű élelmiszer tápértékeit, valamint az ezekre vonatkozó irányadó napi beviteli értéket, mely megmutatja, hogy konkrét élelmiszerrel elfogyasztott tápanyagok mekkora részét képezik az egy napra javasolt mennyiségnek.

A táplálkozással összefüggő betegségek megelőzése ezen kívül még sokféle eszközzel támogatható: a prevenció, vagyis a gyermekek időben elkezdett oktatása, valamint a lakosság folyamatos tájékoztatása továbbra is elsődleges feladata kell, hogy legyen az egészségügynek, melyben a dietetikusok szakmai felügyelete elengedhetetlen. Az élelmiszerfogyasztással kapcsolatos összevetések, számolgatások közepette se feledjük azonban, hogy akkor megfelelően összeállított az étrend és kielégítı a mozgás, ha élvezzük azt. Csakis az örömteli étkezés és mozgás összhangja lehet alapja egy harmonikus életnek.

 

(Forrás: marmalade.hu, mdosz.hu l Kép: pixabay.com)