Jump to content

Kajapornó, a létező fogalom

2018. 02. 24. 19:00

Pavlovi reflex indul be szánkban, amikor egy finomnak ítélt ételről készült fotót látunk. Szinte érezzük az illatát és csak szeretnénk érezni ízét. Valami annyira megihlet, hogy otthon is kedvet érzünk az étel elkészítéséhez.

Amióta mindenki kezében ott figyel az okoseszköz, úgy az ételek megörökítése és interneten történő keringtetése is sokkal nagyobb teret kapott. Ha csak végiggörgeted a saját közösségi oldaladat, biztosan több ismerősöd posztol ki saját maga által elkészített ételeiről fotókat, vagy pedig olyan online receptek képeit, amely ötletet ad másoknak is. Egyesek ezt szinte napi rendszerességgel megteszik. Ha valaki saját maga készített el egy ételt, és azt megörökíti, csakis akkor rakja a köznép elé, ha azzal elégedett. Akik interneten elérhetővé teszik az általuk elkészített étel fotóját, azok számára az egyik legfontosabb szempont, hogy az étel mennyire dekoratív, mindegy, ha az íze hagy maga után kívánni valókat. Tehát a szépség a minőség rovására is mehet. Fotókon úgysem megy át az íz, tényleg így van, de azonnal megindul a nyálelválasztásunk. Ezt nevezzük kajapornónak, vagyis amikor a finomnak tűnő, ízlésesen tálalt étel fotón megörökítve éri el a közönséget.

Étterembe járni kulináris élmény, hiszen legtöbbünkről elmondható, hogy csak alkalomadtán engedjük meg magunknak. Ha tehetjük, ilyen alkalommal nem a legáltalánosabb fogásokat választjuk, hiszen azt otthon is elkészíthetnénk, hanem valami különlegességre vágyunk. Ugye veled is fordult már elő az, hogy kihozták az ételt az asztalhoz, de ahelyett, hogy azonnal nekifogtál volna annak elfogyasztásához, előtte inkább kattintottal néhányat a telefonoddal. A megörökített étel fotóját pedig azonnal felrepítetted a világhálóra, közösségi oldalaidra. Pont így viselkedsz sok esetben akkor is, ha az éltet te magad készíted el, otthoni körülmények között? Akkor te is kajapornó rabja lettél.

Felmérésekből már az is kiderült, hogy olyan sokan a kajapornó rajongói, hogy a boltokban eleve olyan alapanyagokat válogatnak össze főzéshez, sütéshez, hogy az elkészült étel minél mutatósabb legyen majd. A mutatós alapanyag azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy attól az étel ízletes is lesz. Arról már írtunk, hogy a kajapornó ételei sokszor tényleg inkább szépek, mint finomak. A legtöbben meg sem kóstolják, hogy mit készítettek, de már lőttek néhány fotót az ételről, és már nézheti is a világ. A végeredmény sokszor tehát egy valóban mutatós, de kevésbé ízletes étel lesz. Az azonban nagy örömet okoz a kajapornós számára, ha minél több lájkot vagy megosztást kap. Talán még jóllakni is képes lesz vele.

Teljesen hétköznapi ételről készült képet csak ritkán szoktak az fotók készülni. Ha mégis megoszt valaki közösségével fotót az éppen elkészült rakott krumpliról, abban semmi különlegesség nincs, így hát értelme sem nagyon van.

Nincs abban semmi rossz, ha valaki a maga által készített ételeket folyamatosan megörökíti és közzé teszi. A konyhában való ténykedés sokak számára igazi kikapcsolódás és feszültségoldás. Ha egy jól sikerült ételét megörökíti, csak tovább erősítheti saját lelkét, önbizalmát.

(Forrás: marmalade.hu | theatlantic.com, stuff.co.nz, taza.co/képek)