Jump to content

Mitől görcsölhetünk éjszakánként?

2018. 02. 21. 14:58

Bizonyára veled is megtörtént már, hogy egy hirtelen jött kellemetlen görcs ébresztett az álmodból. Mi állhat az éjszakai görcsök hátterében?

Mi okozza a problémát?

A lábfej, a comb, a vádli, mind hajlamosak váratlanul görcsbe rándulni, ez a fájdalom általában néhány perc alatt elmúlik, de van, hogy hosszú kellemetlen perceket is okozhat. Bizonyára nem is gondolnád, de ezeknek a problémáknak a stresszel teli, túlhajszolt, egészségtelen életmód a fő kiváltó oka. Ha ülő munkát végzel és testtartásod nem megfelelő, ha egész nap állsz, mind-mind a vádlid terheled. Az éjszakai vádli görcs terhesség idején, alkoholizmus, cukorbetegség, lúdtalp, vagy éppen Parkinson-kór fennállásakor is gyakori lehet.

Mit tehetünk a megelőzése érdekében?

Nagyon fontos, hogy mindig figyeljünk oda magunkra, ugyanis a legtöbb panasz és betegség kiváltója mi magunk vagyunk, az örökös stresszes, rohanó, mozgásszegény életmóddal, a helytelen táplálkozással, a kevés kikapcsolódással és az állandó munkával. Hogy éjszakáid nyugalmasan teljenek, ajánlott néhány nyújtó gyakorlatot végezni elalvás előtt. Vegyél forró fürdőt, ahol tested és izmaid ellazulnak, lelked feltöltődik energiával.

Figyelj oda önmagadra!

Ha egész nap dolgozol, törekedj arra, hogy kényelmes és megfelelő kialakítású cipőt viselj, ha teheted, válassz gyógypapucsot. Az egész napos, magas sarkúban történő rohanás a legártalmasabb, amit a testeddel tehetsz, még akkor is, ha most még nincs látható jele, vagy nem érzed terhelőnek.

Sportolj, fuss, edzz, mozogj, amennyit csak lehet! Étkezz vitaminban és ásványi anyagban gazdagon, egyél sok zöldséget, gyümölcsöt és halat! Az életmódváltást elkezdeni soha nem egyszerű, de hidd, el tested kivirul majd, és lelki harmóniád is egyensúlyba kerül. Nem kell mást tenned, csak odafigyelned önmagadra.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)