Jump to content

Megválasztották az év gyógynövényét

2018. 02. 14. 17:00

Ahogy az állatvilágban is megválasztották azokat a fajokat, amelyekre 2018-ban fokozottabban odafigyelünk, úgy a növényvilág kiszemeltje is megvan. Az 2018-as év gyógynövénye a levendula.

A gyógyászat alapanyagait a gyógynövények szolgáltatják, ezért a gyógyszerészet és a gyógynövények használata szorosan összefonódott és azt nem is lehet egymástól elválasztani. A mai korszerű orvoslás mellett már kevesebb figyelmet kapnak a gyógynövények, de még mindig szeretjük, és egyre többen nyúlunk vissza azokért a természetes gyógymódokért, amelyeket őseink, nagyszüleink még rendszeresen alkalmaztak. Újabbnál újabb gyógyszereket hoznak létre, amelyek tartalmazhatnak gyógynövénykivonatot, és sok növényi alapú étrend-kiegészítő is kapható. Sőt a gyógyszerészeti képzésben fontos szerepet tölt be a gyógynövények ismerete.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaságon belül külön szakosztály fogja össze azokat a szakembereket, akik a gyógynövények ismeretére és azok gyógyhatásaira különös figyelmet fordítanak. A Gyógynövény Szakosztály tagjai gyógyszerészek és gyógynövények kutatásával foglalkozó, különböző hatóságoknál dolgozó szakemberek.

Még mindig hisszük és tudjuk, hogy a gyógynövények ereje képes gyógyítani betegségeket, enyhíteni fájdalmat. A modern gyógyszerek alkalmazása mellett, kiegészítőként még mindig fogyasztjuk a gyógynövényeket teaként, krém formájában, fürdővízbe téve. Laikusként néhány növény gyógyhatását ismerve saját magunk készíthetünk főzetet, de a Gyógynövény Szakosztály hozzáértői segítik a gyógyhatású növények alkalmazását és annak terjesztését is.

2018-ban különösen nagy figyelmet fog kapni a levendula, hiszen ezt a növényt választották az év gyógynövényének. A levendula hatása már az ókorban ismert volt, mint sebfertőtlenítő és álmatlanság ellenszere. Azóta már azt is tudjuk, hogy az emésztési problémák kezelésében is kiveheti a részét. A sebgyógyulást antioxidáns, gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatása által is segíti. A legtöbben azonban talán arról ismerik a levendulát, hogy oldja a szorongást, nyugtat. Illóolajához könnyen hozzájuthatunk, és mindenféle gyógyszer alkalmazása nélkül sokat tehetünk annak érdekében, hogy a levendula hasson lelki és fizikai sebeinkre is.

Az év gyógynövényét 2013 óta nevezik meg. Az első választott a máriatövis volt, amelyet követett a citromfű, a galagonya, a kamilla és a mák, és az idén a levendulára jutott a sor. Az év gyógynövénye kezdeményezés célja, hogy az adott év kiválasztott növényét mindenki megismerhesse, alkalmazása pedig egyre terjedhessen. Az idei választású valódi levendula sokak kedvence és gyógyhatásai mellett még dísznövényként is használjuk.

A látványa is az illata is hó hatással lehet ránk, alkalomadtán pedig egy videó is okozhat örömöt.

(Forrás: marmalade.hu | fineartamerica.com, allwallpaper.in/képek | youtube.com/videó)