Jump to content

Csúnya, de legalább egészséges és még gyógyító is, ez a fekete retek

2018. 02. 05. 17:00

A retek ismert zöldségünk, amit alkalmazunk is élelmiszereink között, azonban a fekete retek már csak színe miatt sem kelti fel az ember érdeklődését. Márpedig könnyen beszerezhető zöldség, amely az egészségünkre is jó hatással van.

Ha eddig egyáltalán nem gondoltál a fekete retekre, hogy hazavidd és feltálald a családi asztalon, akkor igyekszünk ezen változtatni. A fekete szín nem éppen csalogató, fehér és piros változata sokkal gusztusosabb, ám semmivel nem értéktelenebb, ugyanis gazdag értékes tápanyagokban és gyógyhatása sem elhanyagolható.

Származásáról nincs pontos információ, de valószínűleg Dél-Ázsiából érkezett. Könnyen beszerezhető a fekete retek, amelyet már az ókorban is használtak. Már akkor felismerték gyógyhatását és persze, mint élelmiszer is megállta a helyét. Az ókori görögök, rómaiak és az egyiptomiak is ismerték a fekte retket, de a japánok és az indiaiak is felhasználták és számtalanszor megemlítették írásos emlékeikben. Jóval később került először került Angliába.

A fekete retek mérete nagyobb, mint a hónapos reteké, és nevét természetesen a fekete színű vastag hájáról kapta. Az íze nagyjából hasonlít a többi retekéhez, azonban annál némileg markánsabb. Ősszel gyűjtik be a zöldség gumóját, amely akkor igazán finom, ha megcsípi a dér.

A fekete retek szezonja éppen akkor van, amikor már igencsak gyér a vitaminforrás. Márpedig ez a növény tele van A-, B-, C- és E-vitaminnal is, de emellett tartalmaz cinket, foszfort, kalciumot, ként, magnéziumot, mangánt, szelént is vasat is. Azon túl, hogy nagyon egészséges, még a gyógyhatásáról sem szabad megfeledkezni. Főleg az emésztést teszi rendbe, így ha valaki emésztési zavarokkal, puffadással, savas refluxszal küzd, enyhítést jelenthet számára, ha ebből a csúnyácska, de annál hatékonyabb zöldségből fogyaszt. A fekete retek stimulálja a májat is. Hatással van az epe megfelelő működésére is, serkenti a termelést és a fekete retek fogyasztásával meg lehet előzni az epekövek kialakulását. Sőt, a már kialakult epeköveket is képes feloldani a fekete retekből készült ital. A növényt le kell reszelni, levét kinyomkodni, majd az így nyert léből egy evőkanálnyit el kell fogyasztani. Étkezés előtt, naponta egyszer érdemes ezt megtenni. Ha nem akarunk ennyit bíbelődni a retek levéért, akkor bioboltok polcain is megtalálható termék.

A fekete retek ezen kívül vízhajtó hatásáról is ismert, emellett antibakteriális hatása miatt is jó lenne, ha rendszeresen beiktatnánk étrendünkbe. A fekete retekkel csökkenthető a szervezetben esetlegesen fellépő gyulladás is. Fogyasztásával megfelelő mértékre lehet korlátozni a koleszterinszintet és a vérnyomást is.

Vásárláskor arra ügyeljünk, hogy a fekete retek külseje ne legyen sérült, mert sokkal hamarabb romlik. A fekete retek fogyasztható nyersen is, de felhasználhatjuk salátához és akár a zöldséglevest is érdemes dúsítani ezzel a retekkel.

(Forrás: otthonikedvenc.hu | fromthegrapevine.com, rareseeds.com, healthfullyeverafter.co/képek)