Jump to content

Az egészséges emésztést szolgáló búzadara

2018. 02. 02. 17:00

Konyhánkban biztosan megtalálható a búzadara, vagy ahogyan a legtöbben nevezzük, gríz. Hasznos tápanyag, amely fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Diétás étrendünkbe beilleszthető, jó hatással van a szervezetünkre.

Grízgaluska, grízestészta vagy tejbegríz? Hagyományos étrendünkbe beletartoznak. Nemcsak azért érdemes búzadarát használni, mert megszokott ételeink elkészíthetők belőle, hanem azért is, mert rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, amely szükséges a test egészséges működéséhez. A búzadara lényegében őrölt gabonamag, akárcsak a liszt, azonban sokkal durvábbra van őrölve. A búzadarához a búzaszem belső részét őrölik meg, kerülhet hozzá csíra és maghéj is. A gríz tehát búzából készül, amely a leggyakrabban felhasznált gabonaféle. Tápértéke éppen emiatt nem a legalacsonyabb, azonban lassabban emészti a szervezet, így a búzadara fogyasztásával tovább érezzük a jóllakottság érzését és kevesebbet gondolunk az evésre. Ilyen értelemben segíti a fogyást is.

Azoknak a diabéteszes betegeknek, akiknek alacsony a glikémiás indexük, hatékony táplálékot jelenthetnek a grízes ételek, hiszen a lassabb emésztéssel szabályozni lehet a vércukorszintet. Ennek köszönhetően kevésbé várható a glükózszint gyors növekedése vagy épp visszaesése.

Magas rosttartalma miatt a búzadara serkenti az emésztést. Jól tudjuk, ha a bélrendszerünk egészséges, akkor az immunrendszerünk is rendben van, így hatékonyan fel tudja venni a szervezetünk a különböző kórokozókkal a kesztyűt. A búzadara fogyasztásával serkentjük az emésztést, amely a fogyáshoz is hozzásegíthet attól függetlenül, hogy nem kimondottan diétás ételről van szó.

A gríz napi étrendünk része lehet, amely azért is kiváló, mert B-vitaminban bővelkedik. Főleg B1 és B2-vitaminból van benne sok, de tartalmaz cinket, kalciumot és magnéziumot is. Megtalálható a búzadarában az E-vitamin, de bővelkedik vasban is. Ez utóbbinak köszönhetően a gríz fogyasztásával elkerülhetjük a vashiányt.

A búzadara koleszterinértéke alacsony, így meggátolja a magas koleszterinszint kialakulását.

Amikor grízről van szó, a legáltalánosabban eszünkbe jutó étel a tejbegríz. Ez az étel az, amely bármelyik étkezés fogása lehet, így reggeliként is kiváló. Talán nincs is olyan gyermek, amelyik ne fogyasztaná el szívesen a tejbegrízt kakaóval vagy fajéhjjal meghintve. Lehet díszíteni gyümölcsökkel is, és van, aki lekvárral eszi. Sok sütemény egyik alapanyagát a búzadara adja, de pudingok is készíthetők belőle.

Nemcsak a desszertekhez, édességekhez használjuk fel a grízt, hiszen levesbetétként is kiváló. A magyar konyha kedveli a grízgaluskát.

Számos finomságot készíthetünk búzadarából, amely vegyben egyik alapanyagunk is. Az egészségtudatosok konyhájából sem hiányozhat, ha teljes kiőrlésű változatát használjuk fel. Ha rendszeresen belecsempésszük étrendünkbe, biztosan jót teszünk vele magunknak és családunknak is.

(Forrás: marmalade.hu | thebalance.com, lilvienna.com, kitchennostalgia.com/képek)