Jump to content

Van dolgunk, hogy megelőzzük az influenzát

2018. 01. 30. 19:00

Azt az időszakot éljük, amikor könnyebb megfázni és az influenza terjedésének is kedvez ez az időjárás. Egyre többen lesznek betegek körülöttünk, és nem tudni, hogy a betegek megfáztak, vagy influenzások, ezért nekik is, de az egészségeseknek is óvintézkedéseket kell tenniük a saját és mások érdekében is.

Az ország egyes részeiben néhány egészségügyi intézmény már nem engedi, hogy látogatók menjenek be az intézmény területére a járvány elkerülése érdekében. Újból felütötte a fejét az influenza. Többfajta típusa létezik, ezek közül a C típusú a legenyhébb, és amelyik néhány évente nagyobb járványokat szokott okozni, az rendszerint az A típusú influenza. Ha az A típusú influenza felüti a fejét, akkor azokon a helyeken, ahol sokan tartózkodnak egy légtérben, hamarabb elkaphatják a betegséget, és járványszerűen végigsöpörhet oktatási intézményekben, munkahelyeken.

Az influenza elkerülésének egyik módja lehet a vitaminpótlás. Az immunrendszer felerősítése sosem árthat, az egyik legjobb megelőzési forma. A rostban és vitaminokban gazdag étkezéssel is erősíthetjük szervezetünk ellenállóságát. Ha fehérjedús élelmiszereket fogyasztunk, akkor azzal azt is segítjük, hogy több B6 és B12-vitamint juttatunk a testünkbe, amelyek amúgy is szükségesek a betegségekkel ellenálló immunrendszerhez. Érdemes a mostani időszakban minél több olajos magvakat, halat, tojást, tejterméket fogyasztani.

Az olajos magvak, a baromfihús és a hüvelyes növények további előnyt jelentenek az ember számára, ugyanis ezekben magasabb a cink és a szelén jelenléte, amelyek pedig a fertőzésekkel veszik fel a küzdelmet.

Az influenzás és a megfázásos megbetegedések idején is javasolt a fokozott C-vitamin fogyasztása. Habár a C-vitamin bevitelével nem lehet megelőzni a betegségeket, azonban annak hatására sokkal gyorsabban képes a szervezet gyógyulni. A citrusfélék fogyasztásával nemcsak C-vitaminhoz juttatjuk a szervezetet, hanem flavonoidokhoz is. A flavonoidok adják a gyümölcsök színét, de munkára késztetik az immunrendszert is.  

Az influenza elleni leghatékonyabb megelőzés a védőoltás beadatása, ám azt már nem lehet akkor kérni, ha valaki a kórban szenved. Legkésőbb decemberig érdemes kérni az orvostól, mert így a januári, legveszélyeztetettebb időszakra már védetté válik a szervezet. A vakcina beadása után 10-14 nap kell ahhoz, hogy védettség alakuljon ki.

A náthánál lassabban fejlődő, de annál gyorsabban lábunkról ledöntő influenza magas lázzal járhat, amelyet már a kezdetek kezdetén érdemes csillapítani, mert roncsolhatja a belső szerveket.

Amennyire csak lehetséges, igyekezzünk a zsúfolt helyeket kerülni, ha már sok a beteg a környezetünkben. Ügyeljünk a gyakoribb szappanos kézmosásra és ezt a gyerekekben is tudatosítsuk. Az influenzavírus cseppfertőzéssel terjed. Elég egy tüsszentés, amelyet a fertőzött a levegőbe enged, és már szabad útja van a vírusnak. Éppen ezért nem a levegőbe, ne kézbe és ne is textilzsebkendőbe fújjuk az orrunkat és tüsszentsünk, hanem papírzsebkendőbe. A papírzsebkendőt is csak egyszer használjuk és azonnal dobjuk a kukába, így gátolhatjuk meg, hogy terjesszük a vírust.

(Forrás: marmalade.hu | http://health.westchestergov.com, nydailynews.com, gifimage.net/képek)