Jump to content

A mozgás is csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát

2018. 01. 30. 11:59

A rendszeres mozgás és sportolás csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. 

A gyakori mozgás csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

A daganatos betegségek kialakulásában annak is szerepe lehet, hogyha valaki keveset mozgott korábban. A betegek esetében a rehabilitációban  a rendszeres mozgás 30-40 százalékkal javíthatja a túlélési esélyeket, és fokozza a gyógykészítmények hatékonyságát is. Minderről Rozvány Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke beszélt az M1 csatorna műsorában a közelgő rákellenes világnap kapcsán.

Nem kell tartani a szűrővizsgálatoktól

A Liga elnöke kiemelte a szűréseken való részvétel fontosságát, mivel a daganatos megbetegedésekkel szembeni harcban kulcsszerep jut az időnek. Amennyiben a kóros elváltozásokat sikerül még a kezdeti stádiumban felfedezni, akkor nagy eséllyel gyógyítható valamennyi betegség.

Ennek ellenére hazánkban stagnál a vizsgálatokon résztvevők száma. A 45 és 65 év közötti nőknek két évente biztosított emlőszűrésen továbbra is csak a behívottak mintegy 50 százaléka vesz részt. De ez az arány még rosszabb a méhnyakrák szűrés esetében. Azon az érintetteknek csak az alig 10 százaléka vesz részt, pedig az első vizsgálatot követően, negatív eredmények esetén elegendő lenne csak két-három évente felkeresni ez ügyben a szakorvost.

A magyar nőknek érdemes lenne utóbbi betegség szűrése tekintetében nagyobb tudatosságot tanúsítania, mivel míg idehaza évente akár száz nő is áldozatául esik a méhnyakráknak, addig ez a szám Finnországban csak tíz. mindez köszönhető annak, hogy a skandináv hölgyek két-három évente felkeresik a nőgyógyászokat, és megismételtetik velük a szükséges vizsgálatot.

A beszélgetés során elhangzott, hogy az 50 év felettieknek éves szinten a vastagbél szűrésen. Rozvány Balázs e kényes vizsgálat kapcsán elmondta, hogy ennek az első lépése egy székletminta vizsgálat. A szűréseken olyan eszközöket alkalmaznak, amelyeknek elég nagy a találati pontossága. Ha valakinél bármilyen elváltozást mutat a minta, akkor mielőtt a tükrözést végrehajtanák rajta, egy kivizsgálásnak vetik alá. A tükrözés során az esetleges polipokat is eltávolítják. Amennyiben ezt követően az érintett tünetmentes marad, akár egy évtizedig sem kell magát alá vetnie az eljárásnak.

Érdemes megismerkedni a Rákellenes Kódex ajánlásaival

Az Európai Rákellenes Kódex az Európai Bizottság kezdeményezése, melynek célja, hogy tájékoztassa az embereket azokról az intézkedésekről, amelyeket ők maguk vagy családjaik tehetnek a rák kockázatának csökkentése érdekében. A jelenlegi negyedik kiadás tizenkét olyan ajánlást tartalmaz, amelyet a legtöbb ember bármiféle különleges szaktudás vagy tanácsadás nélkül képes követni.

Minél több ajánlást fogadnak meg az emberek, annál alacsonyabb lesz a rák kialakulásának a kockázata. Becslések szerint Európában el lehetne kerülni a rák okozta halálozások csaknem felét, ha mindenki követné ezeket az ajánlásokat. A listát a szakemberek minden évben aktualizálják.

Pár változtatás is elegendő ahhoz, hogy egészségesek maradjunk

Idén a Rákellenes Liga arra kívánja programjaival felhívni a társadalom figyelmét, hogy az egyén mit tehet annak érdekében, hogy megelőzze e súlyos betegségek kialakulását. Rozvány Balázs elnök kiemelte a rostban gazdag egészséges táplálkozás fontossága mellett, hogy minél inkább kerüljük a dohányzást. A statisztikák ugyanis kimutatták, hogy mind a tüdő-, mind a gégerák kialakulását több mint 80 százalékban ez a káros szokás okozza.

A Magyar Rákellenes Liga elnöke beszélt arról is, hogy az 50 év feletti férfiak körében nemrégiben programot indítottak a prosztatadaganat leküzdése érdekében. A kezdeményezés célja, hogy az urakat rávegyék az éves szűrések való részvételre. Valamint megismertessék velük annak a speciális gyógytornának az előnyeit, amelyek akár harminc százalékkal is javíthatják a felépülés esélyeit, hogyha már diagnosztizálták valakinél a kórt.

 

(Forrás: marmalade.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)