Jump to content

Az átkozott/áldásos szundi gomb

2018. 01. 29. 19:00

Ha eljő a reggel… Lehetne egy film címe is, de most arról lesz szó, hogy sokunk csak ébresztőórára, vagy a telefon ébresztő funkciójára képes felébredni. Ha képes felébredni, és nem nyomkodja folyton a szundit.

A barátságos funkció, a sokak által használt szundi gomb van, akinek minden reggel ismerős. Habár áldásos az óra/telefon ezen funkciója, mert ha nem szólna egyszer vagy többször ránk, akkor valószínűleg sokszor elaludnánk, és ezt az iskolában, munkahelyen minden nap nem lehetne kimagyarázni. A szundi gomb tehát ebből a szempontból áldásos, de van negatív hatása is.

Túlpörgetett napokat élünk, szeretnénk egyszer úgy igazán kialudni magunkat, de mindig van valami. Ez nagyon sokunkra igaz, de ha az ébresztés után folyton nyomogatjuk a szundit, az a néhány perc plusz biztosan nem fog kárpótolni minket. Ha ez nem mindig történik meg, csak alkalmanként, akkor nem is történik semmi, de ha ez a mindennapjaink rutinjává válik, magyarán minden reggel ilyen nyögvenyelősen indul, akkor csak tovább zavarjuk saját ritmusunkat.

Van, hogy annyira fáradtak vagyunk, hogy egy kiadós alvás után is átkozzuk a pillanatot, amikor újra reggeli ébresztőt halljuk. Az ébresztő hangjára felébredünk, majd aki kicsit túlgondolja az alvást, nem pattan ki azonnal az ágyból, az rányom a szundi gombra és ad magának még néhány perc alvást. Habár egyértelmű, hogy néhány percben pihentető alvást nem lehet kivitelezni. Nemcsak funkcióban és törpben létezik szundi, hanem mi is szundizni fogunk. Még akkor sincs tragédia, ha néha-néha így lopunk magunknak néhány plusz ágyban töltött percet, ám egy újabb szundi után a telefon megint riadót fúj, és ismét ébredni kell. A szundi gomb rendszeres és többszöri alkalmazói azonban inkább csak ártanak maguknak. Többszöri visszaalvás esetén a szervezetünk nem tudja majd, hogy mikor kell az éberségért felelős hormonoknak átvenni a hatalmat. Nemhogy kipihentebbek lennénk akkor, amikor a szundit alkalmazzuk, hanem teljesen felkavarodnak bennünk a hormonok, fáradtabbnak érezzük magunkat.

A folyamatosan alkalmazott szundiztatás kikészítheti a szervezetünket, és úgy érezhetjük, mintha semmit sem aludtunk volna. Márpedig, ha az ember kialvatlan, akkor nem úgy reagál semmire sem. Nem tud koncentrálni feladatára, embertársaival is feszültebb lehet.

Az alvásunk az emésztésünkre is hatással van. Nyugalmi állapotban az emésztési folyamat is lelassul, de ébredés után azonban felgyorsulnak az események. Vagyis akkor, ha minden az ideális módon működik. A szundi gomb alkalmazása ebben sem segít, azaz emésztési problémákhoz is vezethet gyakori alkalmazása.

A legjobb, ha az első csörgés után felébredünk. Ám van, hogy az ébresztés abban a fázisban ér minket, amikor mély álomban vagyunk. Ilyenkor viszont áldásos lehet a meghosszított alvási funkció, mert a következő ébresztésig még elérhet szervezetünk az ébredés normális fázisába. Mégiscsak lehet hasznos a szundi.

(Forrás: marmalade.hu | physicalculturist.ca, ysoserious.xyz, giphy.com/képek)