Jump to content

Nassolnivalók a szellemi felfrissülésért!

2018. 01. 22. 11:48

Vannak olyan ételek, melyek, a bennük található anyagoknak köszönhetően, jótékonyan hatnak agyunk működésére. Ha nassolnivalóra vágynál, válassz ezek közül!

A zöldségek közül a karfiol és az olajos magvak, mint a dió, mogyoró, földimogyoró olyan anyagokat tartalmaznak, melyek garantáltan jótékonyan hatnak szervezetünkre. Ezeknek a táplálékoknak a figyasztása elősegíti a citikolin nevű természetes vegyület termelődését, mely támogatja az agyszövet fejlődését, valamint segíti a memória és a kognitív funkciók szabályozását. Elősegíti az idegsejtek közötti kommunikációt (ingerületátviltelt) és védelmet nyújt a szabadgyökök ellen. Az olajos magvak, legfőképpen a dió, segít az Alzheimer-kór elleni védekezésben.

Ha nem tudod mivel indítsd a reggeli étkezést, válaszd a rántottát vagy a lágy tojást. A tojásfogyasztás ugyanis nem csak a gyomornak, de az elmének is jót tesz. A tojás kiváló fehérje és aminosav forrás, minden olyan esszenciális aminosav megtalálható benne, melyre szervezetünknek szüksége van. Mindezek mellett , vitaminokban (B12-,D-,E-vitamin) gazdag, és tartalmazza a szervezet normál működéséhez szükséges folsavat, kolint és szelént. A kolin szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban javítja az agyműködést és az emlékezőképességet. Továbbá gátolja agyunk öregedését, segít megelőzni a szellemi hanyatlást, ugyanis megakadályozza azoknak a kémiai folyamatoknak a lejátszódását, melyek központi szervünkben a kognitív funkciók romlását idézik elő. A tojásban található B12-vitamin segít az agysorvadás elkerülésében és Alzheimer-kór megelőzésében. Mindemellett D-vitamin és Omega3-zsírsav tartalma is mind jótékony hatással van agyunk működésére.

A banán, az avokádó a szója és az étcsokoládé mind kiváló magnéziumforrás. Súlyos agyrázkódás következtében kialakult fejsérülések esetén kifejezetten ajánlják a fogyasztásukat, ugyanis magnéziumtartalmuknak köszönhetően elősegítik a sérült felület regenerálódását. Az áfonya mindezek mellett, öregedésgátló hatással is bír, valamint segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Valamint a daganatos megbetegedések kockázatát is csökkenti. Az áfonyának gyulladáscsökkentő hatása is ismert, valamint magas vitamin és antioxidáns tartalma segít az Alzheimer-kór elleni védekezésben. Összességében tehát ezeknek az ételeknek a fogyasztása nem csak szellemi- testi frissességet nyújt szervezetünk számára, de segít megóvni a különféle betegségektől, és segít megőrzini agyunk fitalaságát és egészségét az időskori napjainkra.

Végül de nem utolsó sorban, remek választás az áfonya, ha felturbóznánk elménket. Az áfonya magas koncentrációban tartalmaz egy antocianin nevű anyagot, melyek mérsékelt fogyasztása serkenti agyunk működését, elősegíti az információáralmlást, vagyis az agyi idegek által küldött jeleket segít eljuttatni az agyi központba. Az antociánok felelősek a gyümölcs színéért, minél sötétebb, annál magasabb az antocian tartalma. Ez a vegyület fontos szerepet játszik a szabadgyökök megsemmisítésében, továbbá erősítik az érrendszert, segítik a sejtépítő szövetek termelődését, csökkentik a vérnyomást, gátolják a vérrögképződést.

 

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)