Jump to content

A főzőműsorokban szinte percenként követnek el higiéniai hibát

2018. 01. 21. 19:32

Átlagosan 50 másodpercenként követnek el valamilyen higiéniai hibát a német főzőműsorok főszereplői. Mindezt a német kockázatelemzési intézet (BfR) munkatársai állapították meg.

Górcső alá kerültek a főzőműsorok szakácsai

A szakértők különböző televíziós sorozatok száz epizódját elemezték, figyelve a nem megfelelő konyhai higiéniára. Megfigyelték, hogy a szakácsok a főzés során bepiszkított kezüket csak megtörlik a konyharuhában, majd ujjaikkal sózzák vagy fűszerezik meg az ételt. A leggyakoribb hibák egyike, hogy két munkafolyamat között nem tisztítják meg alaposan a vágódeszkát, sokszor a szakácsok vakarózás, tüsszentés vagy köhögés után nem mosnak kezet.

A nézők főzési szokásait is befolyásolják a műsorok

A BfR szerint a televízióban látott nem megfelelő konyhai higiénia nyomot hagy a nézőkben. Azok, akik kifogástalan higiéniát mutató főzővideókat néznek, a recept elkészítésekor maguk is kevesebb hibát vétenek, mint azok, akik kevésbé higiénikus műsort láttak – olvasható az intézet jelentésében.

Egy kicsit több odafigyeléssel a fertőzés elkerülhető

Németországban évente több mint 100 ezer olyan megbetegedést jelentenek, amelyek valószínűleg baktériumokhoz, vírusokhoz vagy parazitákhoz köthető élelmiszer-fertőzésekre vezethetők vissza. Ezért a BfR munkatársai szerint kiemelten fontos figyelni a mindennapi konyhai munka során a tisztaságra és higiéniára.

 

(Forrás: marmalade.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)