Górcső alá kerültek a főzőműsorok szakácsai
A szakértők különböző televíziós sorozatok száz epizódját elemezték, figyelve a nem megfelelő konyhai higiéniára. Megfigyelték, hogy a szakácsok a főzés során bepiszkított kezüket csak megtörlik a konyharuhában, majd ujjaikkal sózzák vagy fűszerezik meg az ételt. A leggyakoribb hibák egyike, hogy két munkafolyamat között nem tisztítják meg alaposan a vágódeszkát, sokszor a szakácsok vakarózás, tüsszentés vagy köhögés után nem mosnak kezet.
A nézők főzési szokásait is befolyásolják a műsorok
A BfR szerint a televízióban látott nem megfelelő konyhai higiénia nyomot hagy a nézőkben. Azok, akik kifogástalan higiéniát mutató főzővideókat néznek, a recept elkészítésekor maguk is kevesebb hibát vétenek, mint azok, akik kevésbé higiénikus műsort láttak – olvasható az intézet jelentésében.
Egy kicsit több odafigyeléssel a fertőzés elkerülhető
Németországban évente több mint 100 ezer olyan megbetegedést jelentenek, amelyek valószínűleg baktériumokhoz, vírusokhoz vagy parazitákhoz köthető élelmiszer-fertőzésekre vezethetők vissza. Ezért a BfR munkatársai szerint kiemelten fontos figyelni a mindennapi konyhai munka során a tisztaságra és higiéniára.