Jump to content

Legszívesebben elfutna a saláta, helyette azonban csak csendben üvöltözik

2018. 01. 17. 17:00

A helyes táplálkozás létszükséglet szervezetünk, életünk szempontjából. Amennyiben tartósan mérgezzük testünket, megbetegszünk. A megfelelő étrendbe beletartozik a sok zöldség és a gyümölcs fogyasztása. Mit szólnak ehhez a növények?

Mit is szólhatnának, hiszen nincs agyuk, hogy gondolkodóba esnének. Nem is éreznek, így jószerivel azt teszünk a növényekkel, amit csak akarunk, mindezt bűntudat nélkül. Márpedig a növények egy részét arra használjuk fel, hogy étrendünkbe beépítve, egészséges falatokkal tömjük meg bendőnket. Learatjuk, vágjuk, szeleteljük, főzzük, pároljuk, forrázzuk, préseljük, és még különféle kínzásoknak vetjük alá azokat a növényeket, amelyeket elfogyasztunk, vagy más élelmiszert készítünk belőlük.

Ha érzésekkel ruháznánk fel a növényeket, akkor őrült fájdalmakat élnek át, hiszen még élnek akkor, amikor leszakítjuk szárukról, felszeleteljük nyersen, frissen. A forrázás is őrült fájdalmas, tudjuk nagyon jól. Aztán ott van a fűnyírás. Pusztán amiatt „fejezzük le” a fűszálakat, hogy azáltal rendezettebb legyen a portánk. Abba nem gondolunk bele, hogy lenyakazzuk a füvet. Kevés kertjében füvet nyíró ember mélázik el a sokmillió fűszál nyakazásának etikai kérdésén.

Vannak azok a növényszerető emberek, akik otthoni virágaikat ápolgatják, gondozzák, és míg megöntözik, beszélnek, énekelnek hozzájuk. Dicsérik, magasztalják a virágokat és azok mintha éreznék. Van, aki zenét hallgattat növényeivel. Új hajtások, levelek, virágok jelennek meg és a babusgatott növények szépen fejlődnek, így hálálják meg a gondozást és a velük való különös törődést. Aki nem dédelgeti a növényeket, de a fejlődésükhöz szükséges feltételeket biztosítja, azok is hoznak új hajtást, de az extra odafigyelés megszépíti a virágokat, vallják ezt nagyon sokan.

Nem sűrűn látunk fejvesztve menekülő répákat, és a veszély elől elguruló karalábéval, dinnyével sem találkozunk. A növények nem tudnak elfutni a kés elől. A tudósok szerint máshogy jelzik társaik számára, hogy baj van. Amikor megvágunk egy-egy növényt, azok gázokat termelnek, és engednek a levegőbe. Ezért érezzük a frissen vágott fű illatát is, amelyet mi imádunk, de ez a fű számára segélykiáltás, vagy vészjelzés is lehet. Kutatásokkal azt vizsgálták, hogy amikor leszakítunk a száráról egy növényt, vagy az ebédhez készülve felszeletelünk egy zöldséget, adnak-e ki hangot.

Az emberi fülnek hallhatatlan módon, de igenis kommunikálnak a növények. Amikor letépjük, megvágjuk a növényeket, akkor különböző mennyiségű gázt eresztenek ki magukból, ez adja a hangot, amelyet mi ugyan nem érzékelünk, de kísérletek által már azt is tudjuk, hogy a virágok szó szerint sírnak, ha letépik a levelüket, virágjukat. A hangok kiadása az állatvilágban arra szolgál, hogy információkat közöljenek másokkal. A növények, amelyek egyikének sincs agya, hogy és miért kommunikálna társaival? Márpedig bizonyították, hogy éreznek és kommunikálnak is a növények.

Vannak, akik tudatosan leálltak mindenféle hús fogyasztásáról, mert nem hajlandóak halott, leölt állat húsát elfogyasztani. Ezek után van kedved élve agyonrágni a salátát, megfőzni a még élő krumplit, vagy apró cikkekre szelni a sikítozó répát?

(Forrás: marmalade.hu | debskitchen.com, giphy.com, awesomeinventions.com/képek)