Jump to content

Nem minden arany, ami fénylik, de ami arany, azt szeretjük

2018. 01. 12. 17:00

Miért? Miért olyan értékes az arany az ember számára? Miért szeretik annyira az emberek – főleg a nők – az aranyból készült ékszereket viselni?

Bármerre járunk a világban, azt tapasztaljuk, hogy az emberek nyakukban, fülükben, ujjaikon aranyból készült ékszereket viselnek nap, mint nap. Teljesen általános ékszerviselet, és míg korábban csak a gazdagok számára volt elérhető, mára már bárki viselheti, persze pénztárcához mérten. Az arany ékszer még mindig azt mutatja, hogy valaki tehetősebb. Felfogható úgy is, mint egyfajta befektetés. Különlegesebbnek érzi magát az, aki aranyból készült ékszert hord. Nagy eszmei értékkel párosul akkor, ha azt különleges alkalomra, szeretett személytől kapjuk.

Az arany évezredek óta bűvöletbe ejti az embert, és ez a világ legrégebben ismert nemesfémje is. Régóta ismerjük az aranyat, amely nemcsak most, de már a történelem kezdete óta megbabonázza az emberiséget. Sőt, sokak eszét is elvette a sárgán csillogó nemesfém.

Az arany (vegyjele: Au) a periódusos rendszer 79. eleme, amely egyben a legnagyobb atomszámmal is rendelkezik. A nemesfémek királya címet is azért érdemelte ki, mert a legtöményebb savak sem tudják feloldani.

Az arany ékszerek régóta elcsábítják a nőket, és a férfiakat is. A nőket sokkal inkább ékszer formájában vonzza a sárga nemesfém, de az emberekre általában jellemző, hogy az arany látványától birtoklási vágy uralkodik el felettük. Az arany értéke mindig magas volt, és az is lesz, mert ez a nemesfém csakis természetes úton jön létre, és az arany kibányászásához, megformázásához régen kellett dolgozni, és ma sincs másként. Ma is nagyjából annyi munkát kell az arany felszínre hozásába és megmunkálásába fektetni, mint évezredekkel ezelőtt. Az arany értékét az is adja, hogy bolygónk aranykészlete véges. Kevés van belőle, sokat kell azért bányászni, kutatni, hogy a felszínre kerüljön, és csak egyre kevesebb lesz belőle. Egyes becslések szerint a most elérhető aranykészletünk 51 ezer tonna, amely néhány évtizednyi kitermelésre elegendő csak. Ám a felszínre hozása sem olyan egyszerű, mint korábban volt, ugyanis már csak sokkal mélyebben és sokkal kisebb koncentrációban található meg az ember számára olyan nagy értékkel felruházott arany.

Az arany további értékét az adja, hogy nyújtható és könnyen alakítható. Az arany tulajdonságainak felismerésekor főleg arra használták, hogy ékszereket és ruházkodási kiegészítőket készítsenek abból, de birtoklása is magasabb társadalmi rangba emelte az embert. Később már, mint fizetési eszközt is használták. Egyiptomban a Kr.e. XVII. században már aranyból vert érmével fizettek. Az aranypénz azonban nagyon ki volt téve a használat közbeni sérülésnek, kopásnak, így azt leváltották sokkal strapabíróbb színesfémre. Az arany használatára nem mindenki volt jogosult, ahogy most sem az, így megjelentek a társadalmi rétegek. A fémpénzzel történő üzletelést a papírpénz akkor váltotta fel, amikor az emberek már tudtak írni és olvasni. Megjelentek a papírpénzek, de az gyakran elveszítette értékét, míg az arany sosem. Az arany értéke ugyanúgy változatlan. A nemesfém értékálló és egyensúlyt teremtő befektetés, amely évezredek óta tartja vásárlóerejét.

Az arany úgy ad biztonságot az embernek, hogy tartja értékállóságát. Az aranyba történő befektetéshez egyre többen térnek vissza, mert az arany értéke sosem lesz nulla.

(Forrás: marmalade.hu | marketwatch.com, canadagold.ca, sciencing.com/képek)