Jump to content

Ismerősen csengő ismeretlen: mi az az endometriózis?

2018. 01. 10. 12:15

A napokban többször találkoztunk ezzel a kifejezéssel, mint az elmúlt egy évtized során bármikor. Öröm az ürömben, hogy legalább most fókuszba került a betegség, amiről még sokan azt sem tudják, mi az.

Az endometriózissal, mint betegséggel csak az elmúlt tíz évben kezdték el komolyabban foglalkozni Magyaroroszágon. A tengerentúlon már ideje korán elkezdték feltérképezni, ám ez a tendencia Európára nem volt jellemző. Éveken át több tucat nőt kezeltek félre, míg mások nem tudva a betegség létezéséről, nem kértek orvosi segítséget, csak csendben tűrték a komoly fájdalmakkal jelentkező kórt.

Mit takar a furcsán csengő kifejezés?

Az endometriózis vagy endometriosis betegség azt jelenti, hogy a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben. Előfordulhat bármelyik szerven, például a tüdőben, a vesében és a végtagokon. Persze ez nagyon ritka. leggyakrabban a petevezetőben, és a petefészek falában található meg.

A kismedencén vagy méhen kívüli nyálkahártya ugyan úgy viselkedik minden hónapban, mint a méhben található, azaz a havi ciklus során a nemi hormonok hatására a normál méhnyálkahártyához hasonlóan megvastagszik, majd vérzés kíséretében leválik. Normál esetben ez nem jelent problémát, mert a vérzés a hüvelyen keresztül távozik, ám az endometriózis során a vérzésnek nincs hova távoznia, így a környező testüregekben halmozódik fel, ezáltal irritálva a szöveteket.

Hosszú távon a fenti folyamat komoly károkat okozhat a szervezetben: ciszták és hegesedés kialakulásához vezet, és gyakorta ez áll a meddőség hátterében.

Felismered a tüneteket?

Kevesen ismerik fel elsőre az endometriózis tüneteit, pontosabban tudják be a menstruációs ciklus okozta tünetsornak. Tény, hogy hasonlatos szimptómák utalnak rá, ám a főbb különbségek mellett a fájdalom intenzitása is jelzésértékű.

Az endometriózis leggyakoribb tünetei közé tartozik a:

- szokatlanul erős fájdalom, görcs a menstruációs ciklus előtt, közben és után, ami akár olyan intenzitású lehet, hogy az ember szó szerint nem tud kikelni az ágyból
- deréktáji fájdalom, ami szintén intenzívebb, mint az hagyományos ciklus esetében
- fájdalom szex közben
- hasmenés, fájdalmas bélmozgás
- hangulatingadozás, rosszkedv, fáradékonyság.

Kezelés, és gyógyulás

A betegséget kétféleképp szokták kezelni: műtéti és gyógyszeres úton, de van, hogy csak a kettő kombinációja segít. A műtéti beavatkozás során a méhen kívüli szövet eltávolítása a cél, valamint a betegség miatt kialakult, úgy nevezett endometriózis csomók eltávolítása.

A sikeres gyógyszeres vagy műtéti kezelést követően teljes gyógyulásra van kilátás.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)